Kuřecí kousky s mangem a kukuřicí

Často musím vařit taková jídla, aby je snědl i můj Matýsek. Jelikož je spousta druhů zeleniny pro mého syna nebezpečná, dávám do tohoto receptu jen kukuřici a malé kousíčky manga. Pokud nemáte dobré zralé mango, tak tento recept ani nezkoušejte, nebylo by to dobré. Já miluji pálivá jídla, tak si jako vždy na svůj talíř přidávám chilli vločky a čerstvý koriandr. Příloha za mě bílá rýže nebo rýžové nudle.


Pro 4 osoby:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • kousek strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 velké mango (velmi zralé)
  • 1 hrnek kokosového mléka (AROY-D)
  • 1 vařená kukuřice

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, přidáme k nim rybí omáčku, kukuřičný škrob, zázvor a lžíci oleje. Promícháme a necháme alespoň 30 minut odležet. Mango oloupeme a 1/3 nakrájíme na kostičky o hraně cca 0,5 až 1 cm a dáme stranou, zbylé 2/3 rozmixujeme na pyré. Naložená kuřecí prsa prudce opečeme na pánvi, přidáme mangové pyré a kokosové mléko a vaříme na mírném plameni 15 až 20 minut. Jakmile je maso měkké, přidáme seříznutá zrna z vařené kukuřice a 1/3 manga, kterou jsme si nakrájeli na kostičky. Povaříme už jen cca 3 minutky. Dochutíme rybí omáčkou.

Zapečené lilky s brambory a mozzarellou

Pokud si uvaříte brambory den předem a použijete už hotovou omáčku na pizzu, pak je to velice jednoduchý recept. Nejsem příznivcem hotových produktů, ale mám moc ráda výrobky značky Mutti a tato omáčka na pizzu je skvěle ochucená a nechutná uměle jako omáčky od jiných značek. Navíc mi šetří čas a výsledek je perfektní. Do konzervovaných rajčat vždy přidávám lžičku třtinového cukru, mám ráda, když jsou trošku sladší. Tohle jídlo je lepší, když jej necháte alespoň hodinku vychladnout, vše se krásně spojí. Ještě víc mi chutná až na druhý den.


  • cca 1 kg dobrých brambor
  • 1 a půl plechovky rajčatového pyré na pizzu Mutti
  • 1 až 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 větší lilky
  • olivový olej
  • 1 až 2 kvalitní mozzarelly nakrájet na kolečka
  • parmazán
  • sůl

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky cca 0,5 cm. Rajčatové pyré dáme na pánev, zahřejeme a dochutíme dle chuti třtinovým cukrem. Lilky nakrájíme na cca 0,5 cm silná kolečka nebo plátky, z obou stran potřeme olivovým olejem, uložíme na plech s pečícím papírem těsně vedle sebe a lehce posolíme. Dáme péct do trouby na 180 stupňů 10 až 15 minut. Mají jen změknout, nesmí příliš zhnědnout. Lilky se nevejdou na jeden plech, je potřeba je péct na několikrát.

Nyní máme vše připravené a můžeme začít vrstvit do zapékací mísy ke které máme víko. Dno zapékací mísy pokapeme trochou rajčatového pyré a olivovým olejem a vrstvíme: polovina brambor, polovina lilků, mozzarella, druhá půlka brambor, druhá půlka lilků. Jednotlivé vrstvy zakapáváme rajčatovým pyré(stačí jen lehce, není potřeba souvislá vrstva) a vrstvu lilků navíc vždy pokapeme olivovým olejem. Já solím jen lehce vrstvu brambor, vše ostatní už je osolené. Končíme větší vrstvou rajčatového pyré, kterou posypeme parmazánem. Přiklopíme víko a pečeme cca 40 minut v horkovzdušné troubě na 180 stupňů.

Rajčatová polévka

Vím, že rajčatová polévka není nic zvláštního, ale chci aby v mé sbírce receptů si mohly mé děti najít, jak přesně jsem ji dělala já. Protože můj Matýsek tuto polévku miluje, tak možná si ji bude chtít uvařit jednou sám. Rajčatovou polévku dělám vždy jen z čerstvých rajčat, proto ji máme častěji v létě z čerstvých a sladkých rajčat z naší zahrádky.


Pro 4 osoby:

  • olivový olej
  • 1 lžíce pancetty na kostičky
  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 750 g čerstvých rajčat
  • cca 700 ml vývaru
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř, třtinový cukr, protlak Mutti, parmazán

V hrnci rozpálíme olej spolu s pancettou a přidáme mrkev, kterou pár minut opékáme. Jakmile zezlátne, přihodíme česnek a necháme ho jen pár vteřin rozvonět. Ihned přidáme rajčata, která jsme si spařili, oloupali a nakrájeli. Zalijeme částí vývaru a vaříme na mírném plameni 30 minut. Po té stáhneme z plotny, vhodíme čerstvou bazalku a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle potřeby doředíme vývarem, znovu uvedeme k varu a dochutíme solí a pepřem. Pokud nemáte dost dobrá rajčata, pak můžete přidat třtinový cukr a protlak Mutti. Pokud nemám Mutti, tak nedávám jiný výrobek, polévku by mi zkazil. Podáváme ozdobené bazalkovými lístky, hoblinkami parmazánu a zakápnuté olivovým olejem.

Penne s oříškovým bešamelem a cuketou

Snaha vytvořit recept na rychlý oběd dala vzniku těmto těstovinám, které jsou opět zdravější variantou. Penne používám celozrnné, takže mám lepší pocit, když dám svému dítěti navíc vlákninu a oříšky, které jsou supefood sami o sobě. Jen tu cuketu jsem Matýskovi musela vybírat, tak daleko jsme ještě nepokročili :-). Toto jídlo nazývám rychlým, protože oříškové máslo a cuketa jsou věci, které mi nikdy nechybí v lednici. Máslo si dělám sama, nejlépe půl na půl kešu s neloupanými mandlemi, ale je na to potřeba výkonný mixér typu Vitamix.


Pro 3 osoby:

  • 2 vrchovaté lžíce oříškového másla (nejlépe z kešu nebo kešu s mandlemi)
  • 1 až 2 dcl mléka nebo smetany
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 1 mladá cuketa nakrájená na klínky
  • 2 stroužky česneku
  • cca 300 g celozrnných penne
  • oliv.olej, sůl, pepř, parmazán

Do pánve vložíme oříškové máslo, zlehka zahříváme a postupně přiléváme mléko nebo smetanu. Přidáme strouhaný parmazán a dochutíme solí. Omáčka by měla mít hustotu bešamelu, podle toho přizpůsobíme množství mléka. Do druhé pánve dáme rozpálit oliv. olej a opečeme na něm do zlata celé stroužky česneku. Vyjmeme je z pánve a vložíme cuketu, kterou zprudka opékáme. Stačí jen krátce, tak aby zůstala křupavá. Penne uvaříme dle návodu, zcedíme a šoupneme do pánve k cuketě spolu s trochou vody z těstovin. Přimícháme oříškový bešamel a posypeme parmazánem.

Kuřecí nudličky s ananasovou omáčkou a s celozrnným penne

Zase trošku jiné těstoviny vytvořené pro mého Matýska. Potřebovala jsem něco rychlého a zdravého, bez viditelných kousků takzvaně nebezpečných věcí, jako je například zelenina nebo ovoce :). To že jsem tento recept zde umístila, znamená, že měl u mého syna velký úspěch a ráda se k němu vrátím. Já jsem si nudličky opět posypala chilli vločkami a čerstvými koriandrovými lístky. Celozrnné penne se k omáčce skvěle hodí a dodají dětem dávku vlákniny. Jako jinou variantu zkuste přimíchat kokosové mléko a podávat nudličky s bílou rýží – je to také moc dobré.


  • 350 g kuřecích prsou nakrájených na kostičky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce sojové omáčky (se sníženým obsahem soli)
  • 1 lžíce sladké sojové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 200 g čerstvého ananasu
  • celozrnné penne

Kuřecí prsa smícháme s rybí omáčkou, zázvorem, kukuřičným škrobem a necháme cca 20 až 30 minut marinovat. Mezitím si smícháme do mističky obě sojové omáčky s ústřicovou omáčkou. Čerstvý ananas rozmixujeme na hladkou omáčku. Na rozpálené pánvi prudce restujeme několik minut kuřecí nudličky, přidáme smíchané omáčky a jakmile nám maso obalí, tak nakonec přidáme ananasové pyré. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme už jen 3 až 5 minut. Pozor na slanost, případné dosolování až na konec, ale myslím, že to není nutné. Penne uvaříme dle návodu a horké smícháme s kuřecími nudličkami.

Zdravý malinový džem

Jsem moc ráda za to, že můj Matýsek odmítá jakýkoli džem nebo marmeládu, protože ve většině případů jsou plné cukrů a chemie. A v okamžiku, kdy tyto produkty bude vyžadovat (protože jsou mu neustále někde podstrkovány), tak mu uvařím tento skvělý džem, který díky chia semínkům získá navíc dávku vlákniny. Džem je od anglické kuchařky Elly a vařím jej také z jahod nebo borůvek. Pokaždé je úžasný! Přidávám jej do různých dezertů, ovesné kaše, na lívance a spoustu dalších věcí. Když si uvědomíte, že má v sobě jen ovoce, chia semínka a med, pak nemusíte mít výčitka, že něco takového dáváte dětem. A jak se říká: „NEDÁVEJTE DĚTEM TO, CO BY JSI SAMI NESNĚDLI“. Nejsem úplně zaměřená na to, že mé dítě nesmí nic sladkého, protože kinder čokolády už se nikdy nezbavíme, ale snažím se občas věci udělat zdravějšími.


  • 400 g čerstvých nebo zmrazených malin
  • cca 3 lžíce medu (záleží jak je ovoce sladké)
  • 3 lžíce chia semínek

Maliny a med vložíme do hrnce a jakmile začnou vařit, tak k nim přidám chia semínka. Za občasného míchání na mírném ohni vaříme 10 minut. Horké naplníme do sklenic se závitem a na cca na 10 minut obrátíme víčkem dolů. Nějakou dobu nám takto vydrží v lednici.

Tip: Do ovoce někdy přidávám zázvor, skořici nebo vanilkový extrakt.

Kuřecí prsa v houbové omáčce

Poprvé jsem toto jídlo vařila asi tak před 15-ti lety ze skopového masa, a bylo to výborné. Občas také používám hovězí roštěnou nebo telecí maso. Jako přílohu míváme nejčastěji bílou sushi rýži, kterou vařím v rýžovaru, ale opět se tato omáčka může podávat s těstovinami, knedlíky nebo bramborovými gnocchi.


Pro 5-6 osob

  • 700 g kuřecích prsou
  • 5 menších šalotek na kostičky
  • olej, máslo ghee
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 čerstvý bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • cca 1 litr vývaru
  • 1 velká hrst sušených hub
  • 1 kelímek šlehačky
  • hladká mouka
  • sůl, pepř a pár kapek citrónu

Kuřecí prsa nakrájíme na ne příliš tlusté medailonky cca velikosti dlaně. Houby namočíme min. na 30 minut do horké vody, po té ještě důkladně několikrát propláchneme a vodu vymačkáme. Dělám to proto, aby omáčka z houbové šťávy nezhořkla. Na pánvi rozpálíme olej a kuřecí medailonky opečeme zprudka po obou stranách. Maso odložíme stranou a na stejnou pánev přidáme ghee a šalotku. Na mírném plameni restujeme několik minut do změknutí. Přidáme tymián, bobkový list a nové koření a zaprášíme cca 1 lžící hladké mouky, kterou osmahneme a zalijeme částí vývaru. Vložíme houby a maso i se šťávou. Osolíme a dusíme pod pokličkou cca 1 hodinu, dokud maso není měkoučké. Vývar přiléváme dle potřeby. Nakonec vmícháme kelímek smetany a už jen chvíli povaříme. Pokud je omáčka moc řídká, pak zahustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě a ještě pár minut provaříme, aby mouka nebyla cítit. Ochutíme solí, pepřem a jen pár kapkami citrónu. S citrónem opatrně, omáčka nemá být kyselá.

Pohankové nudle se zelným salátem a pestem z koriandru

Mám moc ráda, když mohu z jednoho jídla vytvořit více variant pokrmů a ušetřit si tak práci s vařením. Zelný salát si připravuji ve větším množství a podávám ho k různým jídlům nebo je skvělý jen tak samostatně. Část salátu si vždy dám stranou a stačí jej pak smíchat s pohankovými nudlemi, zakápnout pestem a mám zdravý oběd nebo večeři plnou vitamínů. Toto jídlo si můžete také vzít sebou do krabičky, protože se jí studené. Taktéž toto pesto se dá použít jako dip k namáčení syrové zeleniny nebo k jarním rýžovým závitkum.


Pro 4 osoby:

SALÁT:

  • 300 g bílého zelí
  • 2 vetší sladké mrkve
  • 1 jablko
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce konopných semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce oleje z nepraženého sezamu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • šťáva až ze 2 limetek (podle chuti)

PESTO:

  • 7 lžic nasekaného koriandru
  • 5 lžic oleje z nepraženého sezamu
  • hrstka mátových lístků
  • 1/2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 chilli paprička
  • 1 malinká šalotka
  • chilli vločky podle chuti a sůl

Zelí nakrájíme na jemné proužky, mrkev a jablko nastrouháme na hrubém struhadle. Vše dělám v robotu, je to za chvíli hotové. Jablko ihned promíchejte s limetkovou šťávou, aby nezhnědlo. Zeleninu vložte do mísy a promíchejte s ostatními přísadami na salát. Nechám cca 15 minut odležet a salát můžeme podávat.

Všechny přísady na pesto mimo chilli papričky a šalotky vložte do mixéru a umixujte na hladkou kaši. Nakonec přidám chilli papričku a šalotku a rozsekám na jemno. Přidejte špetku soli a pokud chilli paprička nebyla dost pálivá, pak přidejte chilli vločky. Pesto je lepší druhý den, kdy se chutě rozleží.

Nakonec si uvařím pohankové nudle. Já miluji nudle značky King Soba. Používám cca 80 gramů suchých nudlí na osobu. Uvařím je dle návodu, propláchnu studenou vodou a nechám okapat. Nudle smíchejte se salátem a pokapejte koriandrovým pestem. Ozdobte čerstvými koriandrovými lístky a sezamovým semínkem.

Boloňská omáčka

Výborná omáčka, kterou používám také jako základ pro další varianty jídel. Je skvělá jen takto sama o sobě s těstovinami nebo gnocchi s trochou parmazánu, ale pokud něco zůstane i druhý den, pak do ní přidám uvařené černé fazole, podušené chilli papričky s paprikami nebo koření jako skořice, římský kmín, čerstvý koriandr nebo harissu. Pak vznikne něco jako chilli con carne , které podávám s rýží nebo jako pikantní směs na kuskus a jáhly.


Pro 6 až 8 osob

  • 500 g hovězího předního masa (zbavené tuku a blan)
  • olej
  • 1 lžíce italské pancetty na kostičky (pokud nemáte, nenahrazovat ničím jiným)
  • 2 řapíky celeru nakrájeného na jemno
  • 200 g mrkve nastrouhané nahrubo
  • 100 g šalotky na kostičky
  • 1,5 dcl dobrého červeného vína (mám na vaření raději sladší, ne příliš suché)
  • 2 plechovky po 400 g loupaných celých rajčat
  • 5 lžic rajského protlaku MUTTI
  • 2 lžičky sušeného oregána
  • 1 lžička sušené bazalky
  • cca 750 ml vývaru
  • nakonec sůl ,pepř a čerstvá bazalka

Hovězí maso nameleme na hrubo. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme pancettu, řapíkatý celer, mrkev a šalotku. Zeleninu restujeme na velmi mírném plameni pod pootevřenou pokličkou 15 až 20 minut. Tento krok je nejdůležitější, zelenina pustí sladkost, kterou potřebujeme, čas restování za žádnou cenu nezkracujte. Nesmí se připálit, má jen lehce zezlátnout. Po té přidáme mleté maso a až se zatáhne, tak vše podlijeme vínem. Víno musíme nechat zcela odpařit a jakmile v pánvi není žádná tekutina, tak přidáme 2 plechovky rajčat a protlak. Rajčata v pánvi trošku rozkrájíme vařečkou. Přidáme oregano a sušenou bazalku a podlijeme částí vývaru. Dusíme za občasného míchání minimálně 90 minut a podle potřeby přiléváme vývar. Ke konci vaření přidáme čerstvou bazalku a ochutíme solí a pepřem.

Tip: pokud potřebuji spotřebovat zbytek sušených rajčat nebo pesto ze sušených rajčat, tak je přidám do omáčky spolu s rajčaty. Omáčka bude mít ještě lepší výraznou rajčatovou chuť. Dávám je tam jen když mi zbudou v lednici a to z důvodu, aby se recept příliš neprodražil 🙂

Boršč bez masa

Tento boršč dělám bez masa, jen když chci rychlejší variantu polévky a také když mi zůstane uvařená řepa, kterou připravuji v páře. Vařím ji v parní troubě 70 až 90 minut i se slupkou. Po vychladnutí ji oloupu a používám do různých salátu nebo na tuto výbornou polévku. V takto uvařené řepě zůstane všechna šťáva a barvička. Polévka nejlépe chutná až druhý den, kdy se všechny chutě krásně rozleží.


Pro 6 osob:

  • 2 malé cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1 malá petržel
  • 400 g vařené červené řepy
  • 4 spařená a oloupaná rajčata (nebo plechovka scezených loupaných rajčat)
  • 2 lžíce rajského protlaku MUTTI
  • 300 g brambor
  • 300 g bílého zelí
  • cca 1,5 l vývaru
  • 1 čerstvý bobkový list
  • 8 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • olej
  • 1 až 2 stroužky rozdrceného česneku
  • citrón
  • sůl a pepř
  • kysaná smetana

Všechnu zeleninu si nakrájíme na malé kostičky, cca stejné velikosti a bílé zelí na větší kostky.

Na pánvi s trochou oleje restujeme cibuli, mrkev a petržel. Je důležité restovat na malém plameni, s mírně pootevřenou pokličkou, pod kterou si dávám vařečku, aby se mi úplně nezavřela, cca 15 až 20 minut. Zelenina se nesmí připálit, musí pouze mírně zezlátnout a krásně za tuto dobu zesládne, což je důležité. Cca po 20-ti minutách přidáme k zelenině rajčata, řepu a protlak a restujeme dalších 15 minut. Nyní můžete pokličku odkrýt a trošku zvýšit plamen.

Zatímco se nám restuje řepná směs na pánvi, tak si dáme vařit vývar s bobkovým listem, novým kořením a kuličkovým pepřem. Jakmile začne vařit, přidáme do něj brambory, které vaříme do měkka, cca 12 minut. Po té přidáme bílé zelí a vaříme dalších 10 minut. Brambory musí být měkké, než k nim dáme zelí, jinak se už nedovaří. Po zelí, které se vařilo 10 minut, přidáme do vývaru řepnou směs z pánve a vařím posledních 15, max. 20 minut, ale ne déle. Zelenina by byla příliš rozvařená. Před koncem dochutím solí, pepřem, rozdrceným česnekem a hlavně citrónovou šťávou, která krásně zvýrazní červenou barvu polévky. Podávám s kopečkem kysané smetany, která podle mě nesmí chybět 🙂

Tip: nejdůležitější je dodržovat jednotlivé doby vaření. Pokud dělám variantu s masem, pak si dopředu uvařím hovězí přední, nejlépe i s kostí, s kořenovou zeleninou a s kořením. Měkké maso nakrájím na kostičky. Vývar použiji do polévky a nakrájené maso přidám po zelí.

Vývar nedávám vařit najednou celé množství, ale nechám si část na konec a přidám jen když je polévka příliš hustá.