Kořeněné bulgurito

Zrovna jsem přijela s Prokůpkem s fyzioterapie a chce to nějaký rychlý oběd. V lednici mi zbyla miska vařeného bulguru a plechovky se zeleninou nebo luštěninami mám vždy v zásobě, takže to je opravdu rychlovka. Často nám takto zůstane quinoa nebo rýže, ze kterých to bude taky moc dobré a nemusí se nic vyhazovat. Můžete podávat posypané troškou rozdrobené fety nebo s jogurtovou raithou.


  • cca 2 hrnky vařeného bulguru
  • sterilizovaná kukuřice Bonduelle mini balení 80 g
  • sterilizovaná cizrna Bonduelle mini balení 80 g
  • sterilizovaná čočka Bonduelle 310 g
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička uzené mleté červené papriky
  • hrst koriandrových lístků
  • trošku vývaru na podlití
  • olej, sůl

Na pánvi rozehřejeme kapku oleje a několik sekund na něm opékáme římský kmín, kurkumu a uzenou papriku. Přidáme vařený bulgur a jakmile se všechen obalí kořením, tak přidáme kukuřici, cizrnu a propláchnutou čočku. Podlijeme troškou vývaru a vše společně chvíli prohříváme. Nakonec stáhneme s plotny a přimícháme koriandrové lístky.

Ramen nudle s hovězí svíčkovou, mrkví a žampióny

Pokud nemůžete tak jako já kvůli alergiím jíst potraviny, které obsahují mléčnou bílkovinu, soju, ořechy, semínka a vejce (je toho hodně a zjišťuji, že jsou tyto potraviny snad všude), pak je tohle recept právě pro Vás :). Matěj už mi vyrostl do věku, kdy si se mnou dává nepálivé nudle v Thai Thai a miluje když mu je dají sebou do krabičky. Já mu takové dělávám i doma, ale teď jsem musela udělat tuto light variantu bez sojové omáčky a sezamového oleje a musím říct, že měla veliký úspěch :). No a pro co největší zjednodušení, mrkev kupuji zmrazenou, žampióny nakrájené a vyvár M&S 🙂


Pro 3 osoby:

  • cca 280 g hovězí svíčkové nakrájené na co nejtenčí proužky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 400 g mrazených mrkviček Bonduelle
  • 200 g žampiónů nakrájených na plátky
  • hovězí vývar na podlití
  • 1 dcl Marsala Fine
  • 2 svazky nudlí Ramen (160 g)
  • olej, sůl

Smícháme rybí omáčku, olivový olej, kukuřičný škrob a zázvor a do této marinády naložíme maso. Pokud spěcháme, tak alespoň 30 minut, čím déle, tím líp. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm prudce opékáme několik minut zmrazené mrkve a žampiony. Podlijeme troškou vývaru a dusíme pod pokličkou cca 10 až 15 minut do měkka. Zatímco se nám dusí zelenina, dáme vařit nudle dle návodu, propláchneme studenou vodou a dáme stranou. Nudle a zelenina jsou hotovy a nyní přijde na řadu maso. Na hodně rozpálenou pánev dáme pár kapek oleje a jakmile se z ní začne lehce kouřit, tak přidáme maso, které prudce opékáme. Maso se nám zatáhne a ihned jej podlijeme Marsalou. Je potřeba hodně zvýšit plamen, tak aby se tekutina ihned zahřála a začala vařit. Marsalu necháme odpařit a snížíme plamen. Celá příprava masa trvá cca 4 až 5 minut a je potřeba mít kvalitní a velmi rozpálenou pánev. V opačném případě se maso začne dusit, pustí šťávu a bude gumové. Do pánve k masu přidáme zeleninu a nudle a už jen lehce prohřejeme.

Krůtí plátky s Marsalou

U tohoto receptu je důležitá jak délka naložení masa, tak hodně rozpálená kvalitní pánev, která udrží teplo a neschladí se, když na ni vložíte studené maso. I když kombinace thajské rybí omáčky a italské Marsaly je neobvyklá, tak garantuji, že rybí omáčku v konečné fázi nepoznáte, ale je hodně důležitá, aby maso bylo krásně šťavnaté. Rybí omáčku jsem si hodně oblíbila a nakládám do ní různé druhy masa. A Marsalu, prostě miluji :-). Používám Marsalu Fine, která není tolik sladká jako Superiore. Skvěle ochutí maso, tak i rajčatovou omáčku na špagety. používám ji kdekoli bych použila bílé víno a kde mi nevadí trošku sladší a kořeněná chuť


Pro 4 osoby:

  • 500 g krůtích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • cca 2 dcl Marsala Fine (semisecco)
  • řepkový olej, sůl

Krůtí prsa nakrájíme na tenké plátky a lehce naklepeme. Smícháme olivový olej, rybí omáčku, škrob a zázvor a v této marinádě důkladně obalíme krůtí plátky. Necháme marinovat několik hodin, klidně i přes noc. Pokud spěcháte, tak minimálně 30 minut. Na velmi rozpálenou pánev dáme trošku řepkového oleje a plátky zprudka opečeme z obou stran tak, aby byly krásně zlaté. Jakmile je maso opečené, podlijeme jej Marsalou a opět na velmi rozpálené panvi necháme Marsalu vypařit a zredukovat. Nakonec stáhneme z plamene, můžeme přidat kousek másla (já kvůli alergii nedávám), zakryjeme pokličkou a protřepeme.

Hráškový krém s kokosovým mlékem a thajskou bazalkou

Když jdu s Matýskem nakupovat do obchodního centra, tak si často dáváme nějakou dobrou polévku v Ugovi. K tomu si poručí džus z čerstvých pomerančů a já jsem strašně ráda za to, že nevyžaduje návštěvu Mekáče nebo KFC. Jednu takovou polévku mu dělávám doma. Je krásně zelená a přidávám mu do ní krutónky. Říkám ji vodníčkova polévka. Občas, když jídlo pojmenuji nějakým hezkým dětským názvem, tak ho snadněji sní. Třeba jako okurkové penízky, díky kterým začal jíst salátovou okurku nakrájenou na tenká kolečka.


Pro 4 osoby:

  • 300 g mrazeného hrášku
  • 200 ml kokosového mléka
  • cca 500 ml vývaru
  • 2 malé šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • hrst thajské bazalky
  • olivový olej, sůl

Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou šalotku a několik minut restujeme. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a po chvilce mrazený hrášek, část vývaru a kokosové mléko. Vaříme 5 až 7 minut a po té vložíme polévku do mixéru, přidáme thajskou bazalku a rozmixujeme do hladkého krému. Znovu přivedeme k varu a podle potřeby doředíme vývarem a osolíme. Povaříme už jen krátce.

Lívance z ovesných vloček s borůvkovým žahourem

Borůvkový žahour mi snědli, takže není na fotografii :-). Tyto lívance jsou opět zdravější variantou, takže nemám výčitky udělat je jako rychlou večeři, když nestíhám. Většinou je připravuji z banánů, ale ty mi tentokrát došly, tak jsem je nahradila neslazeným jablíčkovým pyré a jsou také výborné, jen nejsou tolik sladké jako banánové. Jsou skvělé také s datlovým nebo kokosovým sirupem, ale já je mám nejraději s borůvkovým žahourem a kysanou smetanou.


Pro 3 – 4 osoby:

Lívance:

  • 140 g ovesných bezlepkových vloček
  • 250 g neslazeného jablečného pyré (nebo 2 banány)
  • 300 ml mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem
  • skořice, špetka soli
  • máslo ghee a kokosový olej na smažení

Ovesné vločky vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou mouku. Přidáme ostatní ingredience a důkladně promixujeme do hladka. Smažíme v lívanečníku na směsi kokosového oleje a ghee. Podáváme s borůvkovým žahourem a nesmí chybět kopeček kysané smetany.

Borůvkový žahour:

Mrazené borůvky vložím do hrnce, dle chuti přisladím javorovým sirupem a přidám vanilkový pudr. Jakmile začnou vařit, tak je zahustíme troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného v malém množství vody. Směs chviličku povaříme a dáme vychladnout.

Borůvkové muffiny

Borůvky v těchto muffinech jsou první bobulovité ovoce, které Matýsek byl ochoten sníst a ještě mu i moc chutnají. Proto jsem je zde musela zaznamenat :-). Je to zdravější varianta muffinů se špaldovou moukou a chia semínky. Recept je od mé oblíbené kuchařky Elly.


Na 12 velkých muffinů:

Sypké ingredience:

  • 400 g špaldové mouky
  • 100 g kokosového nebo třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody na pečení
  • 1 lžíce chia semínek ( lépe drcených)
  • 1 lžička perníkového koření

Tekuté ingredience:

  • 100 ml rostlinného mléka (já ovesné)
  • 170 ml javorového sirupu
  • 50 ml řepkového oleje
  • 1 lžička jablečného octa

Nakonec:

  • 100 g borůvek (já mrazené)
  • plátky mandlí nebo konopné semínko na posypání (nemusí být)

Horkovzdušnou troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V jedné míse si důkladně promícháme suché ingredience a v druhé míse tekuté ingredience. Tekuté vlijeme do suchých a důkladně promícháme až nám vznikne hladké těsto. Nakonec vmícháme borůvky. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a plníme těstem. Nakonec můžeme posypat mandlemi nebo konopným semínkem a pečeme cca 25 minut. Hotové muffiny necháme ještě ve formě chladnout alespoň 10 minut.

Zdravé perníkové muffiny

Původně jsem chtěla péct klasický perník, ale začala jsem ingredience nahrazovat zdravějšími přísadami, až z toho vznikly tyto zdravé muffiny. Asi bych si tento recept normálně nezapisovala, ale můj Matýsek se na ně vrhl a všechny je snědl. Jsem moc ráda, že mu můžu upéct něco zdravějšího, kde jsou místo mouky mandle a místo vejce chia semínka 🙂


Na 6 malých muffinů:

  • 1 lžíce chia semínek
  • 30 ml mléka
  • 100 g mletých mandlí
  • 1/2 kypřícího prášku do perníku (BIO)
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce oleje
  • 100 ml mléka
  • 30 g kokosu
  • 1 lžíce třtinového rumu
  • 3 lžičky sukralózy

Horkovzdušnou troubu si rozpálíme na 170 stupňů. Chia semínka namočíne do 30-ti ml mléka, po 5-ti minutách promícháme a necháme bobtnat dalších 15 minut. Po té přidáme do mísy, kde jsme smíchali všechny ostatní přísady a důkladně promícháme. Těsto plníme do silikonových formiček na menší muffiny a pečeme cca 25 minut.

Těsto plníme až po okraj formiček nebo lehce navršíme, protože tolik nenabude.

Cizrnový krém s rajčaty a fenyklem

Recept na tuto polévku vznikl náhodou z potravin, které jsem potřebovala zužitkovat a jelikož moc chutnala jak mému manželovi, tak i mému synovi, rozhodla jsem se ji zde zaznamenat.


Pro 4 osoby:

  • 2 střední fenykly
  • 500 g rajčat
  • máslo ghee
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 stroužek rozdrceného česneku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 plechovka cizrny scedit a propláchnout
  • 400 ml kokosového mléka Aroy-d
  • cca 600 ml vývaru
  • třtinový cukr a sůl na dochucení
  • chilli vločky a čerstvý koriandr k podávání

Fenykl očistíme a nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme, oloupeme a rozčtvrtíme. V hrnci rozpálíme máslo ghee a jednu minutu na něm restujeme česnek zázvor a garam masala. Přidáme rajčata, fenykl a zalijeme částí vývaru. Přidáme cizrnu a vaříme cca 40 minut. Po té směs nalijeme do mixéru a rozmixujeme na hladký krém, který vložíme zpět do hrnce a podle potřeby doředíme vývarem. Přidáme kokosové mléko, prohřejeme a dochutíme třtinovým cukrem a solí. Podáváme posypané chilli vločkami a koriandrem.

Tvarohové muffiny s kokosem

A zase ten tvaroh… To proto, že se s ním tak dobře peče. Muffiny jsou vláčné a nemusíte mít výčitky, protože jsou zdravější variantou a hlavně jsou bez mouky.


12 menších kousků:

  • 125 g polotučného tvarohu
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 jablka nastrouhaná na hrubo
  • 2 vejce
  • 2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku s vinným kamenem
  • 3 lžičky sukralózy (např. zn. Irbis)
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Horkovzdušnou troubu si rozehřejeme na 170 stupňů. Z nastrouhaných jablek vymačkáme šťávu a dáme stranou. Použijeme ji v případě potřeby na doředění těsta. Žloutky oddělíme od bílků a z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Nyní smícháme vše mimo našlehaných bílků. Těsto důkladně promícháme, pokud je příliš tuhé, tak přidáme trošku šťávy z jablek. Nakonec lehce vmícháme bílky. Těsto plníme do silikonových formiček menší velikosti. Formičky plníme zároveň s okrajem, můžete i lehce navršit nad okraj a pečeme cca 30 minut.

Placičky z kuřecího masa a fenyklu

Původně jsem tyto placičky chtěla dělat z kuřecího masa a květáku, ale protože květák není vhodný při kojení, tak jsem zvolila fenykl. Je to takový fitness recept, placičky jsou dietní, ale hodně zasytí. Jsou moc dobré jen tak s jogurtovým dipem a klidně i studené jako svačinka sebou na cestu.


Pro 3 – 4 osoby:

  • 450 g kuřecích prsou
  • 350 g očištěného fenyklu nakrájet na klínky
  • 1 vejce
  • 1 až 2 lžíce krupice
  • 2 lžíce kokosového pudru (nemusí být lze nahradit opět krupicí)
  • olivový olej, sůl

Kuřecí prsa nakrájíme na kostky a dáme vařit do vroucí osolené vody na cca 20 minut. Fenykl vložíme na plech s pečícím papírem, osolíme, zakápneme olivovým olejem a pečeme cca 20 minut na 180 stupňů. Fenyklu přidávám na plech o trošku víc než je uváděno v receptu, protože pečený je skvělý jako příloha. Zchladlá kuřecí prsa a fenykl vložím do mixéru a rozmixuji téměř dohladka. Chce to výkonný mixér. Směs vložíme do mísy a přidáme vejce, krupici, kokosový pudr a sůl. Vše důkladně promícháme a necháme v lednici trošku ztuhnout, aby se nám dobře tvořili placičky. Po té pomocí lžíce ukrajujeme kousky těsta a tvoříme placičky cca 1 až 1,5 cm tlusté. Pomáháme si mokrýma rukama. Placičky vložíme na plech s pečícím papírem, který jsme si vymazali olivovým olejem. Vrch placiček také potřeme olejem a pečeme 15 minut na 170 stupňů. Po 15-ti minutách placičky otočíme a pečeme dalších 5 minut. Otáčím, protože placičky krásně zezlátnou na té straně, kde se dotýkají pečícího papíru.