Tom kha kai – polévka s kokosovým mlékem a kuřecím masem
Tuto polévku jsem se naučila na kurzu vaření asijské kuchyně. Navíc do ní přidávám pohankové nebo rýžové nudle a tak dokonale nahradí hlavní jídlo. Dělám ji hodně často, protože je jednoduchá. V podstatě naházíte do vývaru část ingrediencí a po chvilce vaření tam naházíte druhou část a je hotovo 🙂
Pro 2 osoby:
500 ml kuřecího vývaru
2 kafrové listy
1 stvol citrónové trávy
1 lžíce galanganu, pokrájeného na julienne
1 lžíce zázvoru, pokrájeného na julienne
2 kuřecí prsa
rybí omáčka
limetová šťáva
200 ml kokosového mléka
červené chilli papričky na kolečka,
lístky koriandru a thajské bazalky
jarní cibulka
100 g hlívy ústřičné, nakrájené na proužky
100 g hub shitake, jen hlavičky nakrájené na proužky
Do hrnce nalijeme vývar, přidáme kafírové listy, citrónovou trávu, galangal, zázvor a kuřecí prsa. Vaříme na mírném ohni, dokud maso není měkké, cca 25 – 30 minut by mělo stačit. Kuře vyjmeme a uložíme stranou.
Vývar přecedíme a dáme znovu vařit na střední oheň. Přidáme kokosové mléko, houby a ochutíme rybí omáčkou a limetovou šťávou. Rybí omáčky se nebojte, dejte několik lžic cca 5- 6 lžic i více. Polévka má být slaná i kyselá a rybí omáčka nám zde nahrazuje sůl. Sůl zde vůbec nepoužívejte. Vývar sejmeme z ohně a dochutíme jarní cibulkou, chilli papričkou a bylinkami.
Servírujeme s nakrájeným kuřecím masem, popř. také s nudlemi.
Tip: Někdy se mi zdají kuřecí prsa po uvaření suchá, tak se mi vyplatilo před vařením je nakrájet na plátky, a marinovat je v 1 -2 lžících rybí omáčky a trošce strouhaného zázvoru, cca 30 minut. Jediná nevýhoda je, že maso musím po scezení vývaru ze síta vybírat, ale prsa jsou mnohem křehčí a nejsou vysušená.
Pokud nemám po ruce čerstvou chilli papričku, pak polévku nakonec mírně posypu chilli vločkami.
Černé nudle s kachním masem
Tento recept vznikl, když jsem potřebovala spotřebovat pečenou kachnu, která nám zbyla z večírku z předešlého dne. Musím se přiznat, že kachnu jsem nepekla já, ale můj manžel. Pekl ji ve velkém litinovém hrnci na grilu, spolu s krůtou a kolenem a z toho co zbylo, jsem připravila tohle úžasné jídlo plné asijských chutí.
Pro 2 osoby:
160 g černých nudlí King Soba z černé rýže
2 lžíce řepkového oleje
2 malé šalotky
1 malá chilli paprička
1 velká mrkev
80 g hub shitake
200 g pečeného a obraného kachního masa
Svazek thajské bazalky
1 lžíce oleje z praženého sezamu
1 lžíce loupaných sezamových semínek
Na zálivku:
4 lžíce rybí omáčky
2 lžíce sojové omáčky
1 a ½ lžíce javorového sirupu
Šťáva z 1 limetky
1 malý stroužek česneku
½ cm kousek zázvoru
Nejdříve si připravíme zálivku. Česnek a zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k nim ostatní suroviny na zálivku a zamícháme. Odložíme stranou a připravíme si nudle dle návodu na obalu. Černé nudle King soba, které používám já, vařím 4 minuty a pak rychle scedím a propláchnu studenou vodou. Zůstanou krásně pevné a ani později se mi v horké směsi nepolámou.
Na pánvi rozpálíme 2 lžíce řepkového oleje a na něm orestujeme šalotky nakrájené na půlkolečka a chilli na kolečka. Cca po minutě přidám mrkev, kterou jsem škrabkou na brambory nakrájela na dlouhé tenké pásky. Houby shitake zbavím nožiček, které vyhazuji, hlavičky nakrájím na proužky, vložím je do síta a spařím celou konvicí horké vody. Nechám okapat a přidáme ke směsi. Po minutě restování přidáme kachní maso pokrájené na kousky a thajskou bazalku obranou na lístečky. Část bazalky si odložte stranou na ozdobu. Necháme maso prohřát a vše zalejeme připravenou zálivkou. Ve chvíli, kdy tekutina vaří, tak přidáme okapané černé nudle a promícháváme. Jakmile jsou nudle prohřáté, stáhneme pánev z ohně. Do nudlí vmícháme lžíci oleje z praženého sezamu. Posypeme sezamovým semínkem a zbytkem čerstvé bazalky.
Tip: Nudle se dají připravit i vegetariánské, místo maso použijte např. hlívu ústřičnou. Pokud neseženete černé nudle, tak zkuste nahradit pohankovými soba nudlemi nebo bílými rýžovými nudlemi.
Japonský losos teriyaki
Na dovolené v Japonsku jsme se seznámili s tímto skvělým a jednoduchým receptem na lososa marinovaného v teriyaki. Každé ráno jsme ho měli k snídani spolu s bílou japonskou rýží a miskou polévky miso. Od té doby dělám tento recept minimálně 1 x týdně, protože je skvělý, rychlý a chutná i dětem. Lososa podávám s bílou japonskou rýží (u nás je známá jako rýže na sushi), která je nejjednodušší a nejchutnější uvařená v kvalitním rýžovaru. Japonskou rýži u nás neseženete, protože Japonci rýži nevyvážejí. Nejčastěji je k dostání italská nebo portugalská rýže na sushi. Já jsem si oblíbila rýži kalifornskou, kterou kupuji v Makru ve větším balení.
Pro 2 osoby:
200 g lososa
1 vrchovatá lžíce hnědého třtinového cukru
2 lžíce saké
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce mirinu (sladké rýžové víno)
Troubu rozpálím na 180°C. Lososa rozdělím na menší porce cca po 50g. Plech vyložím papírem na pečení a na něj položím lososa kůží dolů a peču cca 18 minut. Mezitím vložím ostatní suroviny na pánev, kterou zahřeju minutu před dopečením lososa. Jakmile je losos upečený, přenesu jej do horké směsi (tentokrát je kůže nahoře, tak aby bylo ponořené maso) a nechám zkaramelizovat. Neustále pohybuji pánví a kontroluji, aby se karamel nepřipálil. Tekutina se nemá zcela vypařit, jen má zhoustnout do hustší konzistence, trvá to cca 2 až 3 minuty a je hotovo…
Thai ryba
Tento skvělý a rychlý recept na úžasnou, lehkou rybu v páře jsem ukradla mému manželovi. Naučil se ji na kurzu thajské kuchyně na ostrově Ko-Samui, kde jsme byli přes Vánoce na dovolené. Alespoň jednou tento recept musíte vyzkoušet, protože Vás mile překvapí jak svěže a originálně chutná. Jako příloha se k rybě nejlépe hodí jasmínová nebo basmati rýže.
Pro 1 osobu:
zálivka:
malý kousek chilli papričky
1 stroužek česneku
kousek čerstvého kořene koriandru (dá se nahradit koriandrovými stonky)
½ lžíce cukru
1 lžíce limetové šťávy
1 ½ lžíce rybí omáčky
1 lžíce vody
Suroviny:
kousek zázvoru pokrájeného na julienne
2 limetkové listy
200 g bílé ryby (treska, candát…)
zelný list (nemusí být)
Chilli, česnek a koriandr nasekáme na velmi drobné kousíčky. Přidáme ostatní suroviny na zálivku a zamícháme. Na alobal položíme zelný list, limetkové listy a na ně položíme rybu. Na rybu rozložíme zázvor nakrájený na julienne a vše zalijeme zálivkou. Alobal zabalíme, tak aby při vaření neunikala pára. Uvaříme v páře nebo alobal vložíme na suchou rozpálenou pánev a vaříme na mírném ohni 7 až 10 minut.
Tip: Je to velmi rychlý a jednoduchý recept a jestli-že si zálivku připravíte dopředu, pak je to super rychlá a zdravá večeře, když se vrátíte z práce domů a nemáte čas na složitosti. Jen stačí rybu přelít zálivkou, zabalit a za 10 minut je hotovo. Rýži připravuji v rýžovaru, který jsem si moc oblíbila. Doba vaření se dá načasovat, když jste ještě v práci. Rýže se sama uvaří a několik hodin se udržuje teplá. Pro mě je kvalitní rýžovar jedním z nejlepších pomocníků v kuchyni.
Středomořská krémová rybí polévka
Pro tento recept mi byly inspirací rybí polévky, které jsem ochutnala v různých středomořských zemích. Často byly plné mušlí, rybího masa a malých langust – prostě úžasné. Můj recept mušle ani langusty neobsahuje, protože jsem se snažila najít variantu dostupnou pro každého. Ne všichni máme možnost koupit čerstvé mořské příšerky, ale pokud je do tohoto receptu přidáte, určitě uděláte dobře. Krevety kupuji vždy NEVAŘENÉ! Je jedno jestli jsou loupané nebo neloupané, hlavně nesmí být předvařené. Já mám raději neloupané, protože schránky a hlavičky jsou skvělé na vývar, ze kterého připravuji např. polévku Tom Yum.
Pro 4 osoby: