Italská sekaná se slaninou – POLPETTONE CON PANCETTA

Tento recept jsem objevila, když jsem potřebovala spotřebovat zbytek mletého hovězího masa. Listovala jsem ve svých kuchařkách a chtěla jsem vyzkoušet zase něco nového. Recept je z knihy „S ITALEM V KUCHYNI“. Sekaná je skvělá jak teplá, tak i studená jen s kouskem pečiva a skvěle se hodí jako pohoštění pro návštěvy.

Pro 4 osoby:
350 g mletého hovězího masa (zadního)
100 g slaniny (nejlépe pancetty)
10 g sušených hub
1 cibule
40 g mortadelly
1 a půl staršího rohlíku
1 dcl mléka
2 vejce
Strouhanka
Hrst listové petrželové natě
Olivový olej
Sůl a pepř

Houby si dopředu na chvíli namočíme, poté propláchneme, vyždímáme a nakrájíme na kousky. Rohlík nakrájíme na čtvrtky a zalijeme mlékem. Jakmile nasákne tekutinu, tak jej vyždímáme a nakrájíme na kousky. Cibulku nasekáme najemno, mortadellu nakrájíme na jemné proužky. Smícháme houby, rohlík, cibulku, mortadellu a nasekanou petrželovou nať. Nakonec přimícháme hovězí maso, vše promícháme a teprve potom přidáme vejce a ochutíme solí a pepřem. Důkladně ručně prohněteme. 
Formu na chlebíček vytřeme olejem, vysypeme strouhankou a vyložíme tenkými plátky pancetty. Já používám silikonovou formu, kterou stačí pouze vyložit pancettou. Z masové směsi vytvaruji šišku a vložíme do formy. Formu dáme péct do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme 30 minut a poté zvýšíme teplotu na 180 stupňů a pečeme dalších 20 minut. Na sekané se udělá zlatá křupavá kůrčička.
Tip: Maso kupujte vždy čerstvé a namelte si jej sami doma.

Tom kha kai – polévka s kokosovým mlékem a kuřecím masem

Tuto polévku jsem se naučila na kurzu vaření asijské kuchyně. Navíc do ní přidávám pohankové nebo rýžové nudle a tak dokonale nahradí hlavní jídlo. Dělám ji hodně často, protože je jednoduchá. V podstatě naházíte do vývaru část ingrediencí a po chvilce vaření tam naházíte druhou část a je hotovo 🙂

Pro 2 osoby:
500 ml kuřecího vývaru
2 kafrové listy
1 stvol citrónové trávy
1 lžíce galanganu, pokrájeného na julienne
1 lžíce zázvoru, pokrájeného na julienne
2 kuřecí prsa
rybí omáčka
limetová šťáva
200 ml kokosového mléka
červené chilli papričky na kolečka,
lístky koriandru a thajské bazalky
jarní cibulka
100 g hlívy ústřičné, nakrájené na proužky
100 g hub shitake, jen hlavičky nakrájené na proužky

Do hrnce nalijeme vývar, přidáme kafírové listy, citrónovou trávu, galangal, zázvor a kuřecí prsa. Vaříme na mírném ohni, dokud maso není měkké, cca 25 – 30 minut by mělo stačit. Kuře vyjmeme a uložíme stranou.
Vývar přecedíme a dáme znovu vařit  na střední oheň. Přidáme kokosové mléko, houby a ochutíme rybí omáčkou a limetovou šťávou. Rybí omáčky se nebojte, dejte několik lžic cca 5- 6 lžic i více. Polévka má být slaná i kyselá a rybí omáčka nám zde nahrazuje sůl. Sůl zde vůbec nepoužívejte. Vývar sejmeme z ohně a dochutíme jarní cibulkou, chilli papričkou a bylinkami.
Servírujeme s nakrájeným kuřecím masem, popř. také s nudlemi.
Tip: Někdy se mi zdají kuřecí prsa po uvaření suchá, tak se mi vyplatilo před vařením je nakrájet na plátky, a marinovat je v 1 -2 lžících rybí omáčky a trošce strouhaného zázvoru, cca 30 minut. Jediná nevýhoda je, že maso musím po scezení vývaru ze síta vybírat, ale prsa jsou mnohem křehčí a nejsou vysušená. 
Pokud nemám po ruce čerstvou chilli papričku, pak polévku nakonec mírně posypu chilli vločkami.

Černé nudle s kachním masem

Tento recept vznikl, když jsem potřebovala spotřebovat pečenou kachnu, která nám zbyla z večírku z předešlého dne. Musím se přiznat, že kachnu jsem nepekla já, ale můj manžel. Pekl ji ve velkém litinovém hrnci na grilu, spolu s krůtou a kolenem a z toho co zbylo, jsem připravila tohle úžasné jídlo plné asijských chutí.

Pro 2 osoby:
160 g černých nudlí King Soba z černé rýže
2 lžíce řepkového oleje
2 malé šalotky
1 malá chilli paprička
1 velká mrkev
80 g hub shitake
200 g pečeného a obraného kachního masa
Svazek thajské bazalky
1 lžíce oleje z praženého sezamu
1 lžíce loupaných sezamových semínek
Na zálivku:
4 lžíce rybí omáčky
2 lžíce sojové omáčky
1 a ½ lžíce javorového sirupu
Šťáva z 1 limetky
1 malý stroužek česneku
½ cm kousek zázvoru

Nejdříve si připravíme zálivku. Česnek a zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k nim ostatní suroviny na zálivku a zamícháme. Odložíme stranou a připravíme si nudle dle návodu na obalu. Černé nudle King soba, které používám já, vařím 4 minuty a pak rychle scedím a propláchnu studenou vodou. Zůstanou krásně pevné a ani později se mi v horké směsi nepolámou.
Na pánvi rozpálíme 2 lžíce řepkového oleje a na něm orestujeme šalotky nakrájené na půlkolečka a chilli na kolečka. Cca po minutě přidám mrkev, kterou jsem škrabkou na brambory nakrájela na dlouhé tenké pásky. Houby shitake zbavím nožiček, které vyhazuji, hlavičky nakrájím na proužky, vložím je do síta a spařím celou konvicí horké vody. Nechám okapat a přidáme ke směsi. Po minutě restování přidáme kachní maso pokrájené na kousky a thajskou bazalku obranou na lístečky. Část bazalky si odložte stranou na ozdobu. Necháme maso prohřát a vše zalejeme připravenou zálivkou. Ve chvíli, kdy tekutina vaří, tak přidáme okapané černé nudle a promícháváme. Jakmile jsou nudle prohřáté, stáhneme pánev z ohně. Do nudlí vmícháme lžíci oleje z praženého sezamu. Posypeme sezamovým semínkem a zbytkem čerstvé bazalky.
Tip: Nudle se dají připravit i vegetariánské, místo maso použijte např. hlívu ústřičnou. Pokud neseženete černé nudle, tak zkuste nahradit pohankovými soba nudlemi nebo bílými rýžovými nudlemi.

Japonský losos teriyaki

Na dovolené v Japonsku jsme se seznámili s tímto skvělým a jednoduchým receptem na lososa marinovaného v teriyaki. Každé ráno jsme ho měli k snídani spolu s bílou japonskou rýží a miskou polévky miso. Od té doby dělám tento recept minimálně 1 x týdně, protože je skvělý, rychlý a chutná i dětem. Lososa podávám s bílou japonskou rýží (u nás je známá jako rýže na sushi), která je nejjednodušší a nejchutnější uvařená v kvalitním rýžovaru. Japonskou rýži u nás neseženete, protože Japonci rýži nevyvážejí. Nejčastěji je k dostání italská nebo portugalská rýže na sushi. Já jsem si oblíbila rýži kalifornskou, kterou kupuji v Makru ve větším balení.

Pro 2 osoby:
200 g lososa
1 vrchovatá lžíce hnědého třtinového cukru
2 lžíce saké
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce mirinu (sladké rýžové víno)

Troubu rozpálím na  180°C. Lososa rozdělím na menší porce cca po 50g. Plech vyložím papírem na pečení a na něj položím lososa kůží dolů a peču cca 18 minut. Mezitím vložím ostatní suroviny na pánev, kterou zahřeju minutu před dopečením lososa. Jakmile je losos upečený, přenesu jej do horké směsi (tentokrát je kůže nahoře, tak aby bylo ponořené maso) a nechám zkaramelizovat. Neustále pohybuji pánví a kontroluji, aby se karamel nepřipálil. Tekutina se nemá zcela vypařit, jen má zhoustnout do hustší konzistence, trvá to cca 2 až 3 minuty a je hotovo…

Thai ryba

Tento skvělý a rychlý recept na úžasnou, lehkou rybu v páře jsem ukradla mému manželovi. Naučil se ji na kurzu thajské kuchyně na ostrově Ko-Samui, kde jsme byli přes Vánoce na dovolené. Alespoň jednou tento recept musíte vyzkoušet, protože Vás mile překvapí jak svěže a originálně chutná. Jako příloha se k rybě nejlépe hodí jasmínová nebo basmati rýže.

Pro 1 osobu:
zálivka:
malý kousek chilli papričky
1 stroužek česneku
kousek čerstvého kořene koriandru (dá se nahradit koriandrovými stonky)
½ lžíce cukru
1 lžíce limetové šťávy
1 ½ lžíce rybí omáčky
1 lžíce vody
Suroviny:
kousek zázvoru pokrájeného na julienne
2 limetkové listy
200 g bílé ryby (treska, candát…)
zelný list (nemusí být)

Chilli, česnek a koriandr nasekáme na velmi drobné kousíčky. Přidáme ostatní suroviny na zálivku a zamícháme. Na alobal položíme zelný list, limetkové listy a na ně položíme rybu. Na rybu rozložíme zázvor nakrájený na julienne a vše zalijeme zálivkou. Alobal zabalíme, tak aby při vaření neunikala pára. Uvaříme v páře nebo alobal vložíme na suchou rozpálenou pánev a vaříme na mírném ohni 7 až 10 minut.
Tip: Je to velmi rychlý a jednoduchý recept a jestli-že si zálivku připravíte dopředu, pak je to super rychlá a zdravá večeře, když se vrátíte z práce domů a nemáte čas na složitosti. Jen stačí rybu přelít zálivkou, zabalit a za 10 minut je hotovo. Rýži připravuji v rýžovaru, který jsem si moc oblíbila. Doba vaření se dá načasovat, když jste ještě v práci. Rýže se sama uvaří a několik hodin se udržuje teplá. Pro mě je kvalitní rýžovar jedním z nejlepších pomocníků v kuchyni.

Středomořská krémová rybí polévka

Pro tento recept mi byly inspirací rybí polévky, které jsem ochutnala v různých středomořských zemích. Často byly plné mušlí, rybího masa a malých langust – prostě úžasné.  Můj recept mušle ani langusty neobsahuje, protože jsem se snažila najít variantu dostupnou pro každého. Ne všichni máme možnost koupit čerstvé mořské příšerky, ale pokud je do tohoto receptu přidáte, určitě uděláte dobře. Krevety kupuji vždy NEVAŘENÉ!  Je jedno jestli jsou loupané nebo neloupané, hlavně nesmí být předvařené. Já mám raději neloupané, protože schránky a hlavičky jsou skvělé na vývar, ze kterého připravuji např. polévku Tom Yum.

Pro 4 osoby:

3 stroužky česneku
hrst petrželky
2 lžíce olivového oleje
400 g čerstvých loupaných rajčat
200 ml bílého suchého vína
500 ml rybího vývaru
200 g krevet
150 g sépií
300 g tresky
250 g chňapala (nebo jiná ryba s pevným masem)
sůl a pepř

Česnek a petrželku nasekejte, vhoďte na rozpálený olej a po chvilce přidejte oloupaná nakrájená rajčata a bílé víno. Vařte cca 10 min. bez pokličky, víno se musí trošku odpařit. Potom přidejte 300 gramů tresky, kterou jste si nakrájeli na kostky a vývar.  Znovu vaříme 10 minut. Odebereme si 3 naběračky, které rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Rozmixovanou směs vrátíme zpět do hrnce, zamícháme a vložíme do polévky krevety, sépie pokrájené na kolečka a chňapala, kterého jsme si rozdělili cca na 4 díly. Vše vaříme dalších 8 až 10 minut. Dochutíme solí a pepřem.  Polévku při servírování zakapeme olivovým olejem a ozdobíme čerstvou petrželkou. Podáváme s italským pečivem.
Tip: Pokud tuto polévku vaříte mimo sezónu a nemáte zrovna dobrá rajčata, pak použijte kvalitní krájená rajčata konzervovaná. Také můžete přidat na dochucení lžičku cukru a 1 až 2 lžíce dobrého rajského protlaku. Jediný, který se mi zatím osvědčil je rajský protlak v tubě značky Mutti.

Zdravá svíčková omáčka pro Matýska

Chtěla jsem pro mého syna zdravější variantu svíčkové omáčky, tak jsem vynechala špek a smetanu jsem nahradila smetanou, kterou jsem si připravila z domácího kešu másla a vody. Takže v tomto receptu naleznete jen zeleninu, oříšky a zdravý olivový olej.  Rozdíl oproti klasické svíčkové nepoznáte, jen to, že se budete cítit lehčí a nebudete zaplácnutí živočišnými tuky.

Pro 4 osoby:
300 g mrkve
100 g petržele
50 g šalotky
3 lžíce olivového oleje
500 ml vývaru
250 ml vody
2 až 3 velké lžíce domácího kešu másla
4 kuličky nové koření
6 kuliček černého pepře
1 bobkový list
Na dochucení sůl, pepř a pár kapek citronu.

Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, šalotku na větší kostky a vše restujeme několik minut na mírnějším plamenu do zlato hněda.  Přidáme lžičku třtinového cukru a asi minutu necháme zkaramelizovat. Zalijeme vývarem, přidáme kuličky nového koření, černého pepře a bobkový list a vše dusíme pod pokličkou cca 45 minut.  Mezitím si připravíme kešu smetanu. Do mixéru dáme 250 ml vody a 3 lžíce kešu másla a pořádně spolu promixujeme a dáme do lednice. Měkkou zeleninu pasírujeme přes síto. Nikdy nemixuji!  I když je to rychlejší, chuť pasírované zeleniny je mnohem lepší. Do zeleniny vmícháme kešu smetanu a za stálého míchání nechte prohřát.  Nakonec dochutíme solí, pepřem a pár kapkami citrónu.
Tip: A protože děti potřebují kvalitní maso, zkuste do omáčky vložit kuličky z mletého masa.  Já je dělám z telecího mletého masa, které jen trošku osolím. Vytvaruji kuličky, které lehce pomažu olivovým olejem, vložím na plech na pečící papír a peču na 180°C 12 až 15 minut. Vložím do horké omáčky a nechám kuličky chvíli nasáknout chuť svíčkové omáčky.  Je to rychlovka. Jako přílohu mám nejraději těstoviny nebo bramborové noky.