Tohle je pravděpodobně můj poslední příspěvek do sbírky receptů, než se nám narodí Prokůpek. Poté mám na měsíc zajištěny obědy a večeře z jiných zdrojů, takže si odpočinu od vaření a budu se věnovat jen miminku. Toto je perfektní jídlo pro děti k těstovinám nebo také k opečeným bramborům, ale i k bílé rýži.
Pro 4 osoby:
Na masové kuličky:
- 450 g hovězího libového masa ( já použila hovězí bio plec)
- 1 rohlík (den starý)
- 60 ml mléka
- 1 lžíce na jemno nasekané petrželky
- 1 lžíce na jemno nasekané šalvěje
- 1 vejce
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- sůl, pepř, olivový olej
Na omáčku:
- 3 stroužky česneku nasekaného na jemno
- 400 g čerstvých rajčat
- 400 g krájených rajčat z plechovky Mutti
- 0,5 až 1 dcl bílého vína
- velká hrst čerstvé bazalky
- třtinový cukr, sůl, pepř, olivový olej
Kuličky: Maso umeleme na hrubo. Rohlík nakrájíme na malé kostičky, zalijeme mlékem a necháme 5 minut odpočívat. Po té ho buď proženeme strojkem na maso nebo rozsekáme nožem na kaši a přidáme do mísy k masu. Dále přidáme petržel, šalvěj, vejce, česnek, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 minut. Po té tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku, které vkládáme na plech s pečícím papírem, lehce je pomažeme olivovým olejem a pečeme v horkovzdušné troubě na 170 stupňů cca 15 minut. Hotové kuličky vložíme do horké omáčky.
Omáčka: Česnek lehce opečeme na olivovém oleji, nesmí se připálit ani příliš zhnědnout. Přidáme k němu rajčata z plechu a také čerstvá rajčata, která jsme si spařili a oloupali. Podlijeme trochou vína a dusíme cca 15 minut s pootevřenou pokličkou na mírném plameni, tak aby se víno a přebytečná tekutina vypařila. Omáčku po té stáhneme z plamene, vhodíme do ní čerstvou bazalku a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Ochutíme třtinovým cukrem, solí a pepřem. Cukru používám cca 1 až 2 lžičky, záleží na sladkosti rajčat. Hovotou omáčku ještě zakapu kvalitním olivovým olejem.