Několik let jsem téměř vůbec nic nepekla, protože se s manželem snažíme jíst zdravě a buchty, koláče a sušenky plné bílé mouky, cukru a tuku ke zdravé výživě moc nepatří. Nyní můj Matýsek dorostl do věku, kdy se začíná dožadovat buchet a podobných věcí, asi také proto, že to zná ze školky. Takže se snažím, aby to co mu dávám, dalo také něco jemu. Tyto sušenky jsou zdravější variantou, navíc plné vlákniny a hořké čokolády, kterou Matýsek miluje.
- 50 g kešu másla
- 30 g kokosového oleje
- 20 g másla ghee
- 2-3 lžíce medu (nebo javorového sirupu,atd…)
- 100 g kvalitní hořké čokolády (70% kakaa)
- 100 g bezlepkových vloček
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- špetka skořice
- 1/4 lžičky soli
- 2 vejce
Horkovzdušnou troubu si rozpálíme na 170 stupňů. Kešu máslo, kokosový olej a máslo ghee si rozehřejeme na mírném plameni dokud se vše nespojí. Stáhneme z ohně a vmícháme hořkou čokoládu nalámanou na kousky a med podle chuti. Mícháme a jakmile se čokoláda rozpustí, tak přidáme vločky. Nyní už by směs měla být pouze vlažná, tak můžeme přidat prosátou špaldovou mouku, kakao, skořici, sůl a vejce. Sůl nevynechávejte, zvýrazňuje chuť čokolády. Vše důkladně propracujeme a ze vzniklého těsta tvarujeme kuličky velikosti pingpongového míčku. Pomáháme si navlhčenýma rukama ve studené vodě. Kuličky vložíme na plech s pečícím papírem a rozmáčkneme je prsty na placku (zatlačíme 2 x čtyřmi prsty jakoby do kříže). Pečeme cca 12 minut při 170 stupních.