Bhútán byl pro mě nejkrásnější a nejzajímavější zemí, kterou jsem prozatím navštívila. Kromě nádherné krajiny a úžasných hor jsou zde také přátelští a milí lidé. Ema datse je jejich národní jídlo a jsou to hlavně chilli papričky (které mohou být mimo sezónu sušené) a sýr, který je originálně z jačího mléka. Tohle jídlo bylo součástí každého našeho oběda i večeře a podávalo se s červenou rýží a dalšími mnohdy opět pálivými pokrmy jako jsou kuřecí kari, spousta různě upravované zeleniny, houby a jiné. Vždy jsme se na „ema datse“ těšili, protože milujeme chilli. Jačí sýr mi nejvíce připomíná naši brynzu, kterou jsem v receptu použila, řekla bych, že chuť je téměř autentická.
Pro 2 osoby:
- 10 čerstvých chilli papriček (mohou být různé barvy)
- 1 masité rajče
- 1 střední červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky
- 1,5 dcl vody
- 125 g brynzy
- máslo
- sůl
Chilli papričky podélně překrojíme, pokud máme rádi pálivé, tak semínka můžeme nechat. Rajče a cibuli nakrájíme na klínky, česnek na plátky, jarní cibulku s natí na cca 6 cm dlouhé špalíčky. Všechnu zeleninu vložíme do pánve, přidáme trošku másla a krátce restujeme. Podlijeme vodou a zakryté dusíme cca 15 minut. Jakmile chilli změknou, tak přidáme brynzu, kterou necháme rozpustit a nakonec vmícháme lžíci másla a popř. dosolíme. Podáváme nejlépe s červenou rýží.
PS: Fotografie u tohoto příspěvku je pořízena při oběde v Bhútánu. Takto jídlo originálně vypadá 🙂