Penne s oříškovým bešamelem a cuketou

Snaha vytvořit recept na rychlý oběd dala vzniku těmto těstovinám, které jsou opět zdravější variantou. Penne používám celozrnné, takže mám lepší pocit, když dám svému dítěti navíc vlákninu a oříšky, které jsou supefood sami o sobě. Jen tu cuketu jsem Matýskovi musela vybírat, tak daleko jsme ještě nepokročili :-). Toto jídlo nazývám rychlým, protože oříškové máslo a cuketa jsou věci, které mi nikdy nechybí v lednici. Máslo si dělám sama, nejlépe půl na půl kešu s neloupanými mandlemi, ale je na to potřeba výkonný mixér typu Vitamix.


Pro 3 osoby:

  • 2 vrchovaté lžíce oříškového másla (nejlépe z kešu nebo kešu s mandlemi)
  • 1 až 2 dcl mléka nebo smetany
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 1 mladá cuketa nakrájená na klínky
  • 2 stroužky česneku
  • cca 300 g celozrnných penne
  • oliv.olej, sůl, pepř, parmazán

Do pánve vložíme oříškové máslo, zlehka zahříváme a postupně přiléváme mléko nebo smetanu. Přidáme strouhaný parmazán a dochutíme solí. Omáčka by měla mít hustotu bešamelu, podle toho přizpůsobíme množství mléka. Do druhé pánve dáme rozpálit oliv. olej a opečeme na něm do zlata celé stroužky česneku. Vyjmeme je z pánve a vložíme cuketu, kterou zprudka opékáme. Stačí jen krátce, tak aby zůstala křupavá. Penne uvaříme dle návodu, zcedíme a šoupneme do pánve k cuketě spolu s trochou vody z těstovin. Přimícháme oříškový bešamel a posypeme parmazánem.