Krůtí plátky s Marsalou

U tohoto receptu je důležitá jak délka naložení masa, tak hodně rozpálená kvalitní pánev, která udrží teplo a neschladí se, když na ni vložíte studené maso. I když kombinace thajské rybí omáčky a italské Marsaly je neobvyklá, tak garantuji, že rybí omáčku v konečné fázi nepoznáte, ale je hodně důležitá, aby maso bylo krásně šťavnaté. Rybí omáčku jsem si hodně oblíbila a nakládám do ní různé druhy masa. A Marsalu, prostě miluji :-). Používám Marsalu Fine, která není tolik sladká jako Superiore. Skvěle ochutí maso, tak i rajčatovou omáčku na špagety. používám ji kdekoli bych použila bílé víno a kde mi nevadí trošku sladší a kořeněná chuť


Pro 4 osoby:

  • 500 g krůtích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • cca 2 dcl Marsala Fine (semisecco)
  • řepkový olej, sůl

Krůtí prsa nakrájíme na tenké plátky a lehce naklepeme. Smícháme olivový olej, rybí omáčku, škrob a zázvor a v této marinádě důkladně obalíme krůtí plátky. Necháme marinovat několik hodin, klidně i přes noc. Pokud spěcháte, tak minimálně 30 minut. Na velmi rozpálenou pánev dáme trošku řepkového oleje a plátky zprudka opečeme z obou stran tak, aby byly krásně zlaté. Jakmile je maso opečené, podlijeme jej Marsalou a opět na velmi rozpálené panvi necháme Marsalu vypařit a zredukovat. Nakonec stáhneme z plamene, můžeme přidat kousek másla (já kvůli alergii nedávám), zakryjeme pokličkou a protřepeme.