Lívance z ovesných vloček s borůvkovým žahourem

Borůvkový žahour mi snědli, takže není na fotografii :-). Tyto lívance jsou opět zdravější variantou, takže nemám výčitky udělat je jako rychlou večeři, když nestíhám. Většinou je připravuji z banánů, ale ty mi tentokrát došly, tak jsem je nahradila neslazeným jablíčkovým pyré a jsou také výborné, jen nejsou tolik sladké jako banánové. Jsou skvělé také s datlovým nebo kokosovým sirupem, ale já je mám nejraději s borůvkovým žahourem a kysanou smetanou.


Pro 3 – 4 osoby:

Lívance:

  • 140 g ovesných bezlepkových vloček
  • 250 g neslazeného jablečného pyré (nebo 2 banány)
  • 300 ml mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem
  • skořice, špetka soli
  • máslo ghee a kokosový olej na smažení

Ovesné vločky vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou mouku. Přidáme ostatní ingredience a důkladně promixujeme do hladka. Smažíme v lívanečníku na směsi kokosového oleje a ghee. Podáváme s borůvkovým žahourem a nesmí chybět kopeček kysané smetany.

Borůvkový žahour:

Mrazené borůvky vložím do hrnce, dle chuti přisladím javorovým sirupem a přidám vanilkový pudr. Jakmile začnou vařit, tak je zahustíme troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného v malém množství vody. Směs chviličku povaříme a dáme vychladnout.