Borůvkový žahour mi snědli, takže není na fotografii :-). Tyto lívance jsou opět zdravější variantou, takže nemám výčitky udělat je jako rychlou večeři, když nestíhám. Většinou je připravuji z banánů, ale ty mi tentokrát došly, tak jsem je nahradila neslazeným jablíčkovým pyré a jsou také výborné, jen nejsou tolik sladké jako banánové. Jsou skvělé také s datlovým nebo kokosovým sirupem, ale já je mám nejraději s borůvkovým žahourem a kysanou smetanou.
Pro 3 – 4 osoby:
Lívance:
- 140 g ovesných bezlepkových vloček
- 250 g neslazeného jablečného pyré (nebo 2 banány)
- 300 ml mléka
- 3 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem
- skořice, špetka soli
- máslo ghee a kokosový olej na smažení
Ovesné vločky vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou mouku. Přidáme ostatní ingredience a důkladně promixujeme do hladka. Smažíme v lívanečníku na směsi kokosového oleje a ghee. Podáváme s borůvkovým žahourem a nesmí chybět kopeček kysané smetany.
Borůvkový žahour:
Mrazené borůvky vložím do hrnce, dle chuti přisladím javorovým sirupem a přidám vanilkový pudr. Jakmile začnou vařit, tak je zahustíme troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného v malém množství vody. Směs chviličku povaříme a dáme vychladnout.