Thai ryba

Tento skvělý a rychlý recept na úžasnou, lehkou rybu v páře jsem ukradla mému manželovi. Naučil se ji na kurzu thajské kuchyně na ostrově Ko-Samui, kde jsme byli přes Vánoce na dovolené. Alespoň jednou tento recept musíte vyzkoušet, protože Vás mile překvapí jak svěže a originálně chutná. Jako příloha se k rybě nejlépe hodí jasmínová nebo basmati rýže.

Pro 1 osobu:
zálivka:
malý kousek chilli papričky
1 stroužek česneku
kousek čerstvého kořene koriandru (dá se nahradit koriandrovými stonky)
½ lžíce cukru
1 lžíce limetové šťávy
1 ½ lžíce rybí omáčky
1 lžíce vody
Suroviny:
kousek zázvoru pokrájeného na julienne
2 limetkové listy
200 g bílé ryby (treska, candát…)
zelný list (nemusí být)

Chilli, česnek a koriandr nasekáme na velmi drobné kousíčky. Přidáme ostatní suroviny na zálivku a zamícháme. Na alobal položíme zelný list, limetkové listy a na ně položíme rybu. Na rybu rozložíme zázvor nakrájený na julienne a vše zalijeme zálivkou. Alobal zabalíme, tak aby při vaření neunikala pára. Uvaříme v páře nebo alobal vložíme na suchou rozpálenou pánev a vaříme na mírném ohni 7 až 10 minut.
Tip: Je to velmi rychlý a jednoduchý recept a jestli-že si zálivku připravíte dopředu, pak je to super rychlá a zdravá večeře, když se vrátíte z práce domů a nemáte čas na složitosti. Jen stačí rybu přelít zálivkou, zabalit a za 10 minut je hotovo. Rýži připravuji v rýžovaru, který jsem si moc oblíbila. Doba vaření se dá načasovat, když jste ještě v práci. Rýže se sama uvaří a několik hodin se udržuje teplá. Pro mě je kvalitní rýžovar jedním z nejlepších pomocníků v kuchyni.