Chtěla jsem pro mého syna zdravější variantu svíčkové omáčky, tak jsem vynechala špek a smetanu jsem nahradila smetanou, kterou jsem si připravila z domácího kešu másla a vody. Takže v tomto receptu naleznete jen zeleninu, oříšky a zdravý olivový olej. Rozdíl oproti klasické svíčkové nepoznáte, jen to, že se budete cítit lehčí a nebudete zaplácnutí živočišnými tuky.
Pro 4 osoby:
300 g mrkve
100 g petržele
50 g šalotky
3 lžíce olivového oleje
500 ml vývaru
250 ml vody
2 až 3 velké lžíce domácího kešu másla
4 kuličky nové koření
6 kuliček černého pepře
1 bobkový list
Na dochucení sůl, pepř a pár kapek citronu.
Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, šalotku na větší kostky a vše restujeme několik minut na mírnějším plamenu do zlato hněda. Přidáme lžičku třtinového cukru a asi minutu necháme zkaramelizovat. Zalijeme vývarem, přidáme kuličky nového koření, černého pepře a bobkový list a vše dusíme pod pokličkou cca 45 minut. Mezitím si připravíme kešu smetanu. Do mixéru dáme 250 ml vody a 3 lžíce kešu másla a pořádně spolu promixujeme a dáme do lednice. Měkkou zeleninu pasírujeme přes síto. Nikdy nemixuji! I když je to rychlejší, chuť pasírované zeleniny je mnohem lepší. Do zeleniny vmícháme kešu smetanu a za stálého míchání nechte prohřát. Nakonec dochutíme solí, pepřem a pár kapkami citrónu.
Tip: A protože děti potřebují kvalitní maso, zkuste do omáčky vložit kuličky z mletého masa. Já je dělám z telecího mletého masa, které jen trošku osolím. Vytvaruji kuličky, které lehce pomažu olivovým olejem, vložím na plech na pečící papír a peču na 180°C 12 až 15 minut. Vložím do horké omáčky a nechám kuličky chvíli nasáknout chuť svíčkové omáčky. Je to rychlovka. Jako přílohu mám nejraději těstoviny nebo bramborové noky.