Černé fazole s batáty

Další skvělý recept od mé oblíbené kuchařky Elly, jen jsem pár věcí lehce upravila. Rozhodně se vyplatí v tomto receptu černé fazole nezaměňovat za jiné druhy fazolí a ještě lépe, když si je uvaříte sami, protože černé fazole v konzervě nejsou všude k dostání a když už je seženete, tak konzerva obsahuje spoustu vody, za kterou platíte zbytečně moc peněz.


Pro 3 osoby:

  • 1 střední batát (cca 300 g)
  • 300 ml vody
  • 1 červená paprika
  • 1 x 400 g konzerva loupaných celých rajčat
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžíce bílé pasty miso (nemusí být)
  • 300 g vařených černých fazolí
  • sůl a pepř
  • kysaná smetana, čerstvý koriandr a chilli vločky k podávání

Batáty nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm, papriku na větší kousky. Vložíme je do hrnce a přidáme 300 ml vody a loupaná rajčata. Směs přivedeme k varu a přidáme česnek, mletou papriku, římský kmín a mletý koriandr. Dusíme pod pokličkou cca 25 minut, dokud batáty nezměknou. Nakonec přidáme černé fazole a vaříme ještě 5 minut. Dochutíme solí, pepřem a miso pastou, kterou si rozmíchám v trošce vody, ale už směs dále nevařím. Podáváme s kopečkem kysané smetany, lístky koriandru a chilli vločkami podle chuti.

Hovězí maso na červeném víně s mrkví

Další z receptů ke kterému se ráda vracím, protože je jednoduchý a přitom chutná výborně. Jen potřebujete čas, aby masíčko krásně změklo. K hovězímu na červeném víně jím nejraději bramborovou kaši, ale skvěle chutnají i pečené brambory nebo bramborové noky.


  • 700 g hovězího masa
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 2 velké mrkve
  • 6 šalotek
  • 1 lžíce sádla
  • 1 velký čerstvý bobkový list
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce rajského protlaku Mutti
  • 3 dcl dobrého červeného vína
  • cca 1 litr vývaru
  • Sůl a pepř

Maso nakrájíme na kostky a obalíme ve dvou lžičkách hladké mouky. Mrkve nakrájíme na tlustá kolečka cca 1,5 cm, šalotky podélně přepůlíme. Na sádle opékáme mrkev a šalotku několik minut, dokud lehce nezezlátnou. Přidáme maso a jakmile se zatáhne, tak k němu přihodíme bobkový list, rozmarýn, tymián a rajský protlak, po minutě opékání přilijeme víno a vaříme bez pokličky, dokud se cca polovina tekutiny nevypaří. Po té přidáme cca půl litru vývar a dusíme na mírném ohni minimálně hodinu a půl. Vývar přiléváme dle potřeby. Solíme až ke konci, víno a ostatní suroviny nám maso dostatečně ochutí, tak pozor ať nepřesolíte. Pokud použijete příliš suché víno, pak nemusí být šťáva z masa dostatečně nasládlá. Proto někdy přidávám 1 až 2 lžičky třtinového cukru na dochucení.

Jednoduché zeleninové karí s cizrnou a kokosovým mlékem

Pokud se Vám nechce nic restovat nebo míchat několik druhů koření, tak určitě vyzkoušejte toto jednoduché karí, které bude chutnat i dětem. V podstatě vše naházíte do hrnce, necháte vařit a na konci už jen přidáte cizrnu. Já si ještě na závěr posypu karí čerstvým koriandrem a chilli vločkami. Pokud se Vám bude chtít, tak můžete přidat citrónovou trávu, limetkové listy, galangal, atd.,atd…, ale nemusíte. I tato jednoduchá verze chutná výborně.


  • 1 středně velký batát
  • 1 malá cuketa
  • 1 menší lilek
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 nastrouhaný stroužek česneku
  • 1 plechovka loupaných celých rajčat
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 malá plechovka vařené cizrny (310 g)
  • sůl a pepř

Batáty nakrájíme na kostky. Cuketu a lilek nakrájíme na větší kostky, tak aby se nám zelenina v karí zcela nerozvařila. Vše kromě cizrny vložíme do hrnce a vaříme cca 20 – 25 minut doměkka. Nakonec přidáme scezenou a propláchnutou cizrnu a vaříme dalších cca 5 – 10 minut. Zelenina pustí dost vody, ale nakonec jí zahustí, tím, jak se v karí částečně rozvaří. Nakonec přidáme sůl a pepř a kdo má rád, tak na talíři si může přidat chilli vločky a čerstvý koriandr. Servírujeme nejlépe s rýží.

Telecí ragú

Telecí ragú vařím docela často, protože se hodí k mnoha přílohám. Já ho mám ráda s bezlepkovými bramborovými gnocchi, Matýsek ho papá s rýží a také je skvěle s těstovinami s trochou parmazánu.


  • 500 g telecího masa
  • 2 střední cibule
  • 2 větší mrkve
  • 2 malé petržele
  • 1 velký stvol řapíkatého celeru
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 čerstvý bobkový list nebo několik sušených
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 1 rovná lžíce hladké mouky
  • 1,5 dcl suchého Martini nebo bílého vína
  • 1 litr vývaru
  • sádlo nebo máslo ghee
  • sůl a pepř

Maso nakrájíme na menší kostky a všechnu zeleninu na drobné kostičky. Na rozpáleném sádle pomalu restujeme zeleninu cca 15 až 20 minut na mírném ohni pod polootevřenou pokličkou. Zelenina by neměla být hnědá, pouze by měla začít zlátnout. Potom přidáme maso, bobkový list, tymián a rozmarýn a restujeme, dokud se mase nezatáhne. Zaprášíme moukou a ještě chvíli restujeme, cca 5 minut. Podlijeme Martini nebo vínem a jakmile se tekutina vypaří, tak přidáme cca polovinu vývaru. Dusíme pod pokličkou min. 2,5 hodiny (lépe 3 až 4 hodiny) a podle potřeby podléváme vývarem. Na závěr ochutíme solí a pepřem.

Tip: Ragú je od zeleniny nasládlé, proto raději používejte hodně suché víno.

Chřestový krém

Tohle je nápad jak spotřebovat dřevnatější konce zeleného chřestu, které jinak vyhazuji. V sezóně často vařím chřest, protože je to výborná zelenina ,která téměř nic nepotřebuje a hodí se jako příloha k mnoha věcem. Konce chřestu odstraním (cca 6 – 7 cm), chřest vařím v parní troubě 7 minut, ještě teplý zakapu olivovým olejem a lehce posolím. No a z těch konců dělám krémovou polévku ……


  • 400 g brambor
  • 250 g konců chřestu
  • 1 větší šalotka
  • cca 1 litr vývaru
  • 1,5 dl smetany
  • 1 lžička sušené saturejky
  • máslo
  • sůl a pepř
  • lanýžová sůl nebo olej k servírování

Na másle zpěníme šalotku, jakmile zesklovatí, přidáme brambory nakrájené na kostičky a chvíli restujeme. Přidáme chřest a saturejku, zalijeme vývarem a vaříme cca 25 minut do měkka. Vývar nevlijeme celý, pouze tak aby bylo vše lehce ponořené. Polévku rozmixujeme v mixéru dohladka a popř. doředíme vývarem dle potřeby. Přivedeme k varu a nakonec přidáme smetanu, kterou už jen lehce prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem a podáváme zakápnuté lanýžovým olejem.

Tip: Do polévky můžete vložit ztracené vejce, dozlatova restované hříbky nebo na másle připravované rychlé krevety. Také někdy přidávám kousky čerstvého zeleného chřestu, který v kládám do polévky před smetanou a jen chvíli je povařím, max. 4 -5 minut.

Batátová polévka s kokosovým mlékem

Tento batátový krém miluje můj Matýsek, za což jsem moc ráda, protože jsou v ní jen samé zdravé věci. Polévka je nasládlá a krásně voní skořicí a kardamonem. Já si do polévky nakonec přidávám ještě chilli vločky a čerstvý koriandr.


Pro 4 osoby:

  • 1 velký batát (cca 450 g)
  • 200 g mrkve
  • vývar
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička strouhaného česneku
  • 4 tobolky kardamonu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • velká špetka mleté skořice
  • máslo ghee
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr a chilli vločky

Batáty a mrkve očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme v páře do měkka (cca 20 minut). Přemístíme do mixéru a přilijeme vývar, tak aby jsme směs rozmixovali na hladkou kaši. Tobolky kardamonu rozbiji v hmoždíři, slupky vyhodím a semínka rozdrtím na prášek. Na másle ghee restuji cca 1 minutu zázvor, česnek, rozdrcený kardamon, kurkumu a skořici. Koření zaliji trochou vývaru, přidám zeleninovou kaši a doředím vývarem. Po chvilce vaření přidám kokosové mléko, které už jen chvíli povařím. Pro dospělé zdobím na talíři čerstvým koriandrem a chilli.

Tip: Někdy do polévky přidávám červenou uvařenou čočku, polévku chvíli provařím, aby se spojila s čočkou a teprve potom přidám kokosové mléko. Vývar, pokud zrovna nemám svůj uvařený, který si skladuji v mrazáku, používám Mark & Spencer. Je to nejlepší vývar, jaký jsem prozatím objevila. Mají kuřecí a hovězí a vždy je mám pro jistotu v lednici.

Banánové tyčinky

Tento recept jsem objevila, když jsem chtěla vymyslet nějakou zdravou svačinku pro mého syna. Matýsek by nejraději jedl pořád jen rohlík s máslem a tyto banánové tyčinky jsem dělala pro něj s tím, že je stejně asi nebude chtít jíst, ale za pokus to stojí. Byla jsem moc překvapená, když je papal a moc mu chutnali. Dokonce si je vyžádal i ráno na snídani, než šel do školky. Musela jsem dělat hned dvě dávky za sebou, protože se na ně vrhla opět celá rodina, která přišla na nedělní oběd. Naštěstí jsou jednoduché a rychlé. Já používám vločky bezlepkové, a protože u druhé dávky jsem jich neměla dostatek, nahradila jsem polovinu vločkami z quinoy. A ještě nesmím zapomenout říct, že recept je od mé oblíbené kuchařky Elly.


  • 2 velmi zralé banány
  • 200 g ovesných vloček
  • 100 ml mandlového mléka (nebo jakékoli jiné mléko)
  • 2 lžíce kešu másla (nebo jiné oříškové máslo, může být i tahini)
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1-2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového pudru
  • Kokosový olej na vymazání

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů). Banány rozmačkáme vidličkou do měkka na kaši. Přidáme k nim ostatní ingredience (kromě kokosového oleje) a promícháme. Vymažeme zapékací mísu kokosovým olejem (rozměry cca 23 x 15 x 5) a přelijeme do ní směs. Pečeme cca 15 až 18 minut. Necháme zcela vychladnout a teprve potom krájíme na tyčinky. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží až 5 dnů.

Massaman curry

Toto kari bylo nejčastější jídlo, které jsem jedla na dovolené v Thajsku na ostrově Ko-Samui. Dávají se do něj brambory a hlavně skořice, na jejíž vůni jsem závislá. Miluji skořici tak moc, že si jí musím dávat doma do každé kávy nebo kakaa 🙂 a toto jídlo díky skořici krásně sladce voní.

Pro 4 osoby:
500 g kuřecích prsou
2 lžíce rybí omáčky
¼ lžičky strouhaného čerstvého zázvor
Olej (nejlépe řepkový)
1 lžíce červené kari pasty
400 ml vývaru
400 ml kokosového mléka
1 lžíce třtinového cukru
1 celý větší svitek skořice
2 stvoly citrónové trávy
3 limetkové listy
Galangal (cca 5 cm na kolečka)
Zázvor (cca 2 cm kousek na kolečka)
500 g uvařených brambor (pokrájené na kostky, mohou být i batáty)
2 malé šalotky na čtvrtky
Cherry rajčátka
Limetka
Rybí omáčka
Čerstvý koriandr
Thajská bazalka
Kešu oříšky

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky a naložíme do dvou lžic rybí omáčky a strouhaného čerstvého zázvoru. Necháme cca 30 minut odležet. Na pánvi si rozpálíme olej a na něm chvíli restujeme červenou kari pastu. Přidáme maso a opékáme, dokud se nezatáhne a krásně se obalí kari pastou. Přidáme vývar, kokosové mléko, lžíci cukru, skořici, citrónovou trávu, limetkové listy, galangal a zázvor a vše vaříme cca 15 minut. Již můžeme přidat trochu rybí omáčky, ale budeme dochucovat ještě na konci. Po cca 15 – ti minutách přidáme brambory a šalotku a vaříme dalších cca 5 minut. Maso musí být měkké. Nakonec přidáme rozpůlená cherry a kari dochutíme rybí omáčkou a limetkovou šťávou. Nikdy kari nesolíme, k dosolení používejte pouze rybí omáčku. Stáhneme z plotny a do kari vhodíme hrst čerstvého koriandru a hrst thajské bazalky. Promícháme, již nevaříme. Kari nalejeme do misek a zdobíme koriandrem, bazalkou a rozdrcenými kešu oříšky. Podáváme s jasmínovou rýží.

 

Tip: Místo burských oříšku používám kešu oříšky, které jsou měkčí, sladší a zdravější a mě více chutnají. Kari pastu, pokud nevyrábíte svou, tak kupujte kvalitní. Pro mě nejlepší kari pasty jsou v kelímku, které kupuji v Sapě nebo v Makru a je k dostání více druhů. Dokonce si můžete přímo koupit přímo massaman kari pastu. Kokosové mléko používám jen od značky Aroy-d .

Salát z chobotnice a brambor – POLPO CON PATATE

Na dovolené na ostrově Sardinie jsme si oblíbili salát z chobotnic a brambor, který nám tak moc chutnal, že jsme si jej dávali večer v naší oblíbené restauraci, tak i na pláži, kde jej připravovali jako rychlý oběd. O chobotnice na Sardinii není nouze a tak nám vždy donesli talíř plný chobotnice a sem tam nějaká brambůrka. Já jsem poměr chobotnice a brambory upravila tak aby byl recept dostupnější, ale klidně můžete ubrat brambory a přidat chobotnici.

Pro 4 osoby:
1 kg chobotnice
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
Sůl
500 g salátových brambor
2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
Olivový olej
Citrónovou šťávu
Sůl a pepř

Chobotnici dobře umyjte a spolu s bobkovými listy, novým kořením, kuličkami černého pepře a solí vložíme do hrnce, podlijeme cca dvěma dcl vody a uvaříme pod pokličkou do měkka. Mělo by to trvat cca 40 minut až 1 hodinu. Záleží, jestli máte jednu kilovou chobotnici nebo 4 malé a také na druhu chobotnice. Měkkost musíte zkoušet vidličkou, ta má do masa snadno zajet. Pokud se voda vyvaří, tak trošku opět podlijeme. Pozor ať ji nepřevaříte. Uvařenou chobotnici nechte vychladnout.
Brambory uvaříme ve slupce se solí do měkka a rovněž necháme vychladnout. Slupku oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme k nim na kousky nakrájenou chobotnici a čerstvý rozmarýn.  Dochutíme olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Já jsem na toto množství dala cca 6 lžic olivového oleje a šťávu z jednoho citrónu. Italové dávají oleje opravdu hojně a salát jim hodně zalejí, já jsem olejem z dietních důvodů šetřila :-), takže si klidně přidejte.  
Salát můžete nechat odpočinout v lednici, aby se všechny chutě proleželi, ale před podáváním jej z lednice cca na 20 minut vyndejte, aby dostal pokojovou teplotu.
Tip. Zapomněla jsem se zmínit o zobáku chobotnice, který odstraňuji až po uvaření. Odstraním hlavu, kterou také můžete nakrájet do salátu. Uprostřed hvězdicového těla se nachází zobák, který jde po uvaření snadno odstranit.
Vývar z chobotnice nevylévám, ale zamrazuji v malých porcích cca 2 dcl a přidávám jej do italského risotta z ryb a mořských plodů. Dodá mu krásnou barvu a chuť.

Královský dort

Tento dort jsem upekla mému Matýskovi k svátku. Miluje čokoládové dorty a rozhodla jsem se vyzkoušet tento recept, který je z knížky „IVETA A SLADKÁ FRANCIE“. Než jsem ho stihla nafotit, tak ostatní členové rodiny se na něj vrhli a téměř všechen snědli. Proto je na fotografii pouze zbytek :-), což mluví za všechno. Je prostě úžasný, vláčný a plný čokolády…

Ingredience:
100 g drcených mandlí + na posypání
120 g moučkového cukru
40 g hladké mouky
120 g změklého másla
150 g rozpuštěné čokolády
3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
Poleva:
175 ml smetany ke šlehání
225 g čokolády
30 g másla

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mandle, 2 lžíce cukru a mouku smíchejte. Máslo se zbytkem cukru ušlehejte do světlé pěny. Poté opatrně přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a postupně přimíchávejte žloutky. Bílky se dvěma lžícemi cukru ušlehejte do tuha. Jednu čtvrtinu bílků opatrně přimíchejte do čokoládové směsi, poté vmíchejte směs z mouky a mandlí a na závěr zbytek bílků. Vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte cca 30 minut.
Poleva: Smetanu přiveďte k varu. Poté sundejte z plotny a přidejte čokoládu. Po jejím rozpuštění přidejte máslo. Po úplném vychladnutí dort potřete polevou, nechte lehce ztuhnout a boky posypte drcenými mandlemi.