Vietnamská zálivka

Tuto zálivku jsem se naučila na jednom kurzu vaření. Namáčí se do ní jarní vietnamské závitky, ale já ji používám často do studených nudlových salátů. Tato moje verze je trošku upravená, v originále je možná slanější. Nelekněte se hodně slané chuti. S rýžovými nebo skleněnými nudlemi, které jsou téměř bez chuti, chutná skvěle. Nejlepší je alespoň jeden den odleželá v lednici a vydrží tam několik dní.


  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce thajské bazalky
  • 1 lžíce koriandrových lístků
  • 1 lžička čerstvě nastrohaného zázvoru
  • 60 ml sojové omáčky ( já se sníženým obsahem soli)
  • 75 ml sladké sojové omáčky Marks & Spencer
  • 30 ml ústřicové omáčky Marks & Spencer
  • 15 ml rybí omáčky
  • 15 ml oleje z praženého sezamu
  • šťáva z půlky limety
  • 1 lžička javorové sirupu

Chilli papričku, thajskou bazalku a koriandr nasekáme velkým nožem na velmi drobounké kousíčka, cca velikost krystalového cukru. Po té všechny ingredience vložíme do větší zavařovací sklenice, uzavřeme a pořádně protřepeme. Pokud možno, tak necháme v lednici uležet do druhého dne.

Veganské červené kari s kokosovým mlékem a cizrnou

Podobně dělám kari s kuřecím masem, jen postup je trošku jiný. Cuketky do tohoto receptu výjmečně loupu, aby bylo kari jemné a krémové a cizrnu dávám vařit na začátku, protože chci, aby byla měkká, nekřupala a splývala společně s jemně uvařenou zeleninou. Toto kari je velmi ostré, ale záleží na kari pastě a jejim množtví.


Pro 3 osoby:

  • 250 g batátu nakrájeného na kostičky
  • 500 g mladé cuketky oloupané a nakrájené na tlusté půlměsíce
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 300 ml vývaru
  • 300 ml hustého kokosového mléka Aroy-d
  • cca 8o g cizrny z plechovky
  • kousek (cca 6 cm) kořene galanga na kolečka
  • kousek (cca 6 cm) zázvoru na kolečka
  • 1 kafírový list
  • cca 2 lžičky kokosového cukru
  • limetková šťáva
  • cca 3 lžíce rybí omáčky
  • 5 ks cherry rajčátek přepůlených
  • hrst thajské bazalky
  • řepkový olej

Batáty a cukety dáme péct do trouby bez soli s trochou oleje na 180 stupňů cca 15 minut. Nechceme, aby rožky začaly černat, ale zelenina musí být měkka. Na pánev dáme trošku oleje, přidáme lžíci kari pasty a chvíli opékáme. Po té přilijeme ke kari pastě vývar, kokosové mléko, cizrnu, galangu, zázvor, kafírový lístek a vše dohromady vaříme cca 10 minut. Po té přidáme do pánve měkké batáty a cukety a vaříme dalších cca 5 minut. Následně kari dochutíme kokosovým cukrem, limetkovou šťávou (cca z půl limety) a rybí omáčkou. Nakonec přidáme přepůlená cherry rajčata a hrst thajské bazalky a kari stáhneme z plamene. Solíme pouze rybí omáčkou.

Tip: Thajská bazalka a galanga dlouho nevydrží v lednici, proto je uchovávám v mrazničce. Bazalku opláchnu, zcela vysuším a oberu celé lístky, které zmrazím. Kořen galangy nakrájím na kolečka a zmrazím.

Mrkvová polévka se zázvorem

Venku řádí koronovirus a Matýsek je už druhý týden doma. Je to masakr, protože mi přibylo vaření a potřebuji vymyslet nějaká jednoduchá rychlá jídla plná vitamínu, což tato polévka splňuje a Matýskovi moc chutná např. s krutónky. Já opět jako vždy pro sebe přidávám chilli vločky a čerstvý koriandr 🙂


Pro 4 osoby:

  • 600 g mrkve nakrájené na silná kolečka
  • 1 střední petržel na krájená na klíny
  • 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • cca 1 litr vývaru (Marks & Spencer)
  • olej, sůl

Do hrnce dáme olej, mrkev a petržel a několik minut vše opékáme dokud zelenina nebude zlatavá. Tento krok je důležitý, protože zelenina pustí barvu a vůni. Trvá to asi 10 minut. Nešidíme to! Po té přidáme k zelenině zázvor a opékáme asi 1 minutu, dokud zázvor nezačne mírně hnědnout, ale nesmí se spálit. Opečený zázvor má úplně jinou chuť než čerstvý a dá polévce krásnou vůni, takže tento krok je také velmi důležitý. Ihned zalijeme částí vývaru a vše dohromady vaříme asi 30 minut. Potom dáme stranou cca 2 naběračky uvařené mrkve a zbytek v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Petržel rozmixujeme celou. Vrátíme zpět mrkev, kterou jsme si dali stranou, doředíme vývarem dle potřeby a dochutíme solí. Přivedeme opět k varu a je hotovo.

Kuřecí prsa v kokosové omáčce s paprikou

Je to vlastně naše kuře na paprice, ale s kokosovým mlékem. Takže Matýskovi toto jídlo servíruji s knedlíkem nebo těstovinami a já s manželem si naši porci posypeme chilli vločkami a čerstvým koriandrem a máme tak trošku zjednodušené indické jídlo, které se hodí k bílé rýži.


Pro 4 osoby:

  • 4 kuřecí prsa (cca 600g)
  • 2 střední cibule
  • cca 1 litr vývaru (já Marks & Spencer)
  • 3 dcl hustého kokosového mléka Aroy-d nebo Alpro kokosová alternativa ke smetaně
  • 3 navršené lžičky červené mleté papriky
  • sůl, pepř, olej
  • lžíce hladké mouky

Očištěná kuřeci prsa z obou stran osolíme a opepříme. Na velmi rozpálené pánvi na trošce oleje opečeme zprudka z obou stran do zlatova. Prsa dáme stranou a stáhneme plamen na minimum. Přidáme trošku oleje a cibuli nakrájenou na drobno. Restujeme několik minut, než cibule změkne, ale nesmí začít hnědnout. Když je cibule měkká, tak přidáme červenou sušenou papriku a necháme ji jen několik sekund opékat s cibulí. Ihned přilejeme část vývaru, vložíme zpět opečená kuřecí prsa a na slabém plameni dusíme cca 80 minut. Vývar přiléváme dle potřeby. Měkké maso vyjmeme z omáčky a tu rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přilejeme kokosové mléko nebo kokosovou smetanu a přivedeme k varu. Pokud je omáčka příliš řídká, tak zahustíme lžící hladké mouky, kterou rozmícháme v trošce studené vody. Necháme mouku cca 10 min. pořádně provařit.

Čočkový dhál s máslovou dýní

Vynikající čočkový dhál, když zrovna nevíte tak jako já, co dělat s máslovou dýní 🙂


Pro 4 osoby:

  • 125 g francouzské zelené čočky puy
  • 1 máslová dýně nakrájená na malé kostky (cca 900 g po očištění)
  • máslo ghee
  • 4 stroužky česneku rozdrcené
  • 3 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky garam masala
  • 4 lžíce rajčatového pyré
  • 3 až 4 lžíce kokosového krému (jen tuhá část z plechovky)
  • chilli vločky a čerstvé lístky koriandru k podávání

Čočku a dýni vložíme do hrnce a zalijeme cca 500 ml vody. Na pánvi rozpálíme máslo ghee, přidáme česnek a zázvor a asi minutu opékáme. Po té přidáme kurkumu, římský kmín a garam masalu a společně opékáme další minutu . Podlijeme trochou vody a obsah pánve přilijeme k čočce s dýní. Přidáme rajčatové pyré a vaříme cca 4O minut. Solíme až ke konci. V případě potřeby doléváme vodu a na konci zjemníme dhál kokosovým krémem. Podáváme s kokosovou rýží. (Část vody při vaření rýže nahradím kokosovou vodou, která mi zbyla z plechovky.)

Králík na víně s červeným rybízem ze středověké britské kuchyně

Nikdy nevím co uvařit z králíka. Kromě svíčkové omáčky mě většinou nic nenapadá. Tohle je skvělý recept, který pochází ze středověké britské kuchyně a červené víno, rybíz a koření z něj dělají něco opravdu výjmečného.


Pro 6 osob:

  • 6 x králičí zadní stehno (i vykoštěné)
  • 3 střední cibule
  • sádlo
  • 50 g červeného rybízu
  • 275 ml červeného vína (já barik Merlot)
  • 25 ml červeného vinného octa
  • 15 g hnědého cukru
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/3 lžičky mleté skořice
  • 1/3 lžičky sušeného zázvoru
  • sůl
  • 1 a půl lžíce jemné strouhanky na zahuštění (nemusí být)

Předehřejeme si horkovzdušnou troubu na 170 stupňů. Cibule oloupeme, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme 4 minuty. Scedíme je, osušíme, nakrájíme na kostičky a dáme stranou. Na sádle na rozpálené pánvi orestujeme ze všech stran králičí stehna. Přidáme k nim cibuli a rybíz a ještě chvíli společně restujeme. Mezitím si smícháme víno, ocet, cukr, pepř, skořici a zázvor. Touto směsí zalijeme králíka s cibulí a rybízem. Přikryjeme a pečeme cca 1 hodinu. Ke konci můžeme zahustit strouhankou.

Krůtí pečeně

Takto upečené krůtí maso mi zajistí hned několik variant rychlého oběda či večeře na další den. Čerstvě upečenou pečeni servíruji s vařeným bramborem nebo s těstovinami, které promíchám s upečenou šťávou a zeleninou. Druhý den mohu přidat k zelenině a výpeku trochu kvalitní harissy a mám skvělé jídlo ke kuskusu nebo studené maso použiju na quesadilly, které jen minutky zapékám v kontaktním grilu.


Pro 4 osoby:

  • 1 krůtí prso cca 700 g
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 fenykl
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • cca 1 lžička vločkové soli, pepř
  • olej

Nejdůležitější na tomto receptu je svázat maso. Prso důkladně očistíme a provázkem jednou pevně převážeme přes delší stranu prsa. Stočíme provázek na stranu a obtáčíme kolem celého prsa cca po dvou centimetrech. Na prkénku si rozložím vločkovou sůl, sušený tymián a pepř a prso ve směsi rovnoměrně vyválím. Pánev s olejem zahřejeme na vysokou teplotu a krůtí maso na něm ze všech stran dozlatova opečeme. Maso dáme stranou a na stejnou pánev přidáme mrkev, petržel a fenykl, vše nakrájené na větší kousky. Několik minut restujeme opět dozlatova. Zeleninu přemístíme do pekáčku, na ni položíme orestované maso a podlijeme vodou tak, aby maso leželo na zelenině a neplavalo příliš ve vodě. Přikryté pečeme cca 1 a půl hodiny na 170 stupňů v horkovzdušné troubě.

Kuřecí kousky v páře s houbami a omáčkou hoisin

Můj manžel mi splnil sen z dětství, když mě vzal v Londýně hned do několika restaurací Jamieho Olivera. Tohle je jeden z jeho rychlých receptů a hodí se mi vždy když jdu například ráno cvičit. To musím mít promyšlený oběd, protože jakmile se vrátím, čekají mě doma hladovci. Než odejdu, tak si dám marinovat maso s houbami, které potom jen přemístím do parní trouby. Jako přílohu používám rýži, kterou si naprogramuji v rýžovaru tak, aby byla hotová přesně jak potřebuji. Téměř bez práce a také bez tuku 🙂


Pro 3 osoby:

  • 500 g kuřecích prsou na nudličky
  • 4 lžíce omáčky hoisin (já Marks & Spencer)
  • 1 lžíce limetové omáčky
  • 200 g směs hub (shitake, hlíva, shimeji…)

Kuřecí prsa smícháme s omáčkou hoisin a limetovou šťávou, přidáme k nim houby a lehce promícháme. Pokud máme čas, tak necháme marinovat klidne 2 až 3 hodiny. Jestliže spěcháme, tak můžeme hned pokračovat. Vložíme do parní trouby na cca 25 minut. Pokud nemáme parní troubu nebo hrnec, pak může také dobře fungovat síto vyložené pečícím papírem, položené na hrnec s vařící voudou a přikryté pokličkou. Houby pustí dost šťávy, takže jako příloha se hodí rýže, kuskus, bulgur nebo quinoa.

Polévka z pečeného kořeněného květáku

Pečený kořeněný květák obvykle podávám jako přílohu. Stejným způsobem někdy připravuji také batáty, které nakrájím na malé kostičky. Ale v tomto receptu budu po upečení květáku, který je už tak chuťově skvělý, pokračovat dále a připravím úžasnou kořeněnou polévku.


Pro 3 osoby:

  • 300 g květáku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky uzené mleté papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • olej, sůl
  • 80 g šalotky
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 1 stroužek strouhaného česneku
  • cca 500 ml dobrého vývaru
  • cca 200 ml kokosového mléka Aroy-d
  • pár kapek citrónu, chilli vločky, čerstvý koriandr

Květák rozebereme na růžičky a rozložime na plech na pečící papír. Pokapeme olejem a přidáme římský kmín, uzenou papriku, kurkumu a sůl. Promícháme a pečeme 15 až 20 minut na 180 stupňů. Mezitím si v hrnci orestujeme na drobno nakrájenou šalotku cca 5 minut na mírném plameni. Přidáme strouhaný zázvor a česnek a cca po minutě restování zalijeme částí vývaru a vaříme 10 minut. Přidáme pečený květák, popř. další část vývaru a vaříme dalších cca 10 minut. Nakonec část polévky rozmixujeme tyčovým mixérem, ale necháme si tam kusy květáku. Doředíme kokosovým mlékem a popř. vývarem a dochutíme citrónem a solí. Podáváme s chilli vločkami a čerstvým koriandem.

Hummus z bílých fazolí se sušenými rajčátky

Když jsem včera přišla z cvičení domů, tak jsem měla hrozný hlad. Můj oblíbený hummus, který jsem jedla téměř každý den, teď nemohu, protože obsahuje tahinu. No tak jsem si udělala svůj super rychlý hummus bez oříšků a semínek. Sušená rajčátka jej krásně ochutí, takže není potřeba přidávat další koření, ale já si do této pomazánky ráda přidám ještě špetku římského kmínu a čerstvé koriandrové lístky.


  • 8 až 10 kousků kvalitních sušených rajčátek naložených v oleji
  • 1 x 400 g plechovka fazolí cannellini
  • 1 x malá plechovka cizrny Bonduelle (80g)
  • špetka mletého římského kmínu, sůl (na dochucení)
  • čerstvý koriandr a olivový olej (nemusí být)

Rajčátka vložíme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme propláchnuté fazole a cizrnu i s nálevem, popř. římský kmín a vše promixujeme dohladka. Servírujeme zakápnuté olivovým olejem a posypané čerstvým koriandrem.