Nedávno jsem si koupila mrazené hotové jídlo. Udělala jsem to v rámci nestíhání, byla to veganská tikka masala a myslela jsem si, že to bude stejně hnusné, jako všechna hotová jídla, která jsem doposud vyzkoušela. Byla jsem moc překvapená, že to bylo FAKT výborné! Jen jeden nedostatek, že toho bylo za ty peníze dost málo. Takže jsem se rozhodla, že si tuto veganskou variantu připravím sama. Hrachové kostky Racionella miluju, jsou za hubičku a mají v sobě tunu bílkovin!
Pro 3 až 4 osoby:
- 90 g Racionella sušené hrachové kostky
- 1 stroužek česneku rozdrceného na pastu
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- řepkový olej, sůl
Omáčka:
- 200 g cibule nakrájené nadrobno
- kokosový olej
- 1 lžička zrníček římského kmínu
- 4 stroužky česneku rozdrceného na pastu
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky garam masala (od Antonína)
- půl lžičky mleté pískavice
- půl lžičky rozdrcených koriandrových semínek
- 2 lžičky sladké papriky
- čtvrt lžičky chilli vloček
- 3 lžíce rajčatového protlaku MUTTI
- 1 plechovka sekaných rajčat (400g)
- 2 dl vody
- 3 lžičky kokosového cukru
- citrónová šťáva
- 200 ml kokosového mléka light nebo rostlinná smetana RAMA
Hrachové kostky zalijeme horkou vodou a dáme na 20 minut stranou. Na pánvi rozehřeje kokosový olej a přidáme cibuli a zrníčka římského kmínu. Restujeme na mírném plameni s pootevřenou pokličkou cca 10 až 20 minut, dokud cibule nezačne jemně zlátnout.( Kokosový olej se při smažení nepřipaluje podobně jako sádlo a můžete použít i bezparfémový.) Přidáme rozdrcený česnek a zázvor a opět na mírném plameni restujeme další cca 2 minuty. Přidáme garam masalu, pískavici, koriandrová semínka a stále mírný plamen cca 1 minuta. Potom vypneme plamen, počkáme pár vteřin, aby směs nebyla tolik horká a přisypeme sladkou mletou papriku a chilli vločky. Promícháme, přidáme celou plechovku rajčat, protlak a 2dl vody a směs vrátíme na plotnu. Vaříme 20 až 25 minut, jakmile se z rajčat začne oddělovat tuk, přidáme kokosové mléko, kokosový cukr a dochutíme citrónovou šťávou, solí a už jen lehce prohřejeme. Omáčku nemixuji, jen lehce tyčovým mixérem projedu velké kusy rajčat, které se nerozvaří. Hrachové kostky přecedím, přes síto vymačkám vodu. Na pánvi rozehřejeme řepkový olej a lehce opékáme česnekovou a zázvorovou pastu cca 1 min. Přidáme hrachové kostky, lehce osolíme a restujeme jen pár minut, dokud nezačnou zlátnout. Vložíme je do horké omáčky a promícháme. Hrachové kostky nám mohou z omáčky ještě nasáknout vodu a tím ji zahustit, je třeba s tím počítat a omáčku udělat před vložením kostek ridší. Podávám posypané čerstvými koriandrovými lístky a s basami rýží.