Pro 3 až 4 osoby
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 1 velká mrkev nastrouhaná nahrubo
- 4 stroužky česneku prolisované
- 90 g hrachového granulátu racionella
- 4 lžičky uzené červené papriky
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička čerstvě nedrcených koriandrových semínek
- 1 lžička mleté skořice nebo + 1 malý svitek
- 1 plechovka sekaných rajčat
- 2 až 3 lžíce rajčatového protlaku Mutti
- 2 plechovky fazolí (červené, černé) propláchnout
- sůl, datlový sirup nebo třtinový cukr na dochucení
- cca 20 g hořké čokolády (85% kakaa)
- limetková šťáva
- čerstvý koriandr a chilli vločky nakonec
Cibuli a mrkev restujeme na velmi mírném plameni cca 15 minut s pootevřenou pokličkou. Tento krok je velmi důležitý, zelenina krásně zesládne. Mezitím si smícháme do malé mističky uzenou červenou papriku, mletý římský kmín, koriandr a skořici. Jakmile cibule začne malinko hnědnout, přidáme prolisovaný česnek a ještě cca 2 minuty opékáme. Přidáme hrachový granulát, který jsme si připravili dle návodu ( namočit cca na 20 min. a vymačkat). Granulát chvíli opékáme, pak stáhneme z plamene, necháme pár vteřin lehce zchladnout a přidáme koření, které jsme si smíchali. Kdyby jsme koření dali do příliš horké směsi, tak zhořkne. Přidáme plechovku sekaných rajčat, rajčatový protlak a vrátíme zpět na plotnu. Podle citu přidáme trochu vody, aby směs nebyla příliš hustá. Dusíme cca 25 minut tak, aby zelenina stačila krásně změknout. Potom přidáme propláchnuté fazole. Pokud se bude zdát směs málo kořeněná, tak přidáme ještě trošku koření a dusíme ještě cca 10 minut. Ke konci začneme dochucovat solí, datlovým sirupem, limetkou, a přidáme čokoládu, kterou necháme rozpustit. Podáváme posypané čerstvým koriandrem a chilli vločkami.