Chilli fazolovou směs dělám hodně často, protože je to rychlé jídlo a mám pro něj více variací k servírování, což miluju! Podávám je s jasmínovou rýží a pečivem nebo chilli fazole zabalím do tortily s plátky čerstvých rajčat a avokáda. Když mi něco zůstane i na druhý den, tak jen doředím směs vývarem a mám super chilli fazolovou polévku.
Pro 2 osoby:
směs koření:
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička koření garam masala
- 1/4 lžičky mletého badyánu
- 1/2 lžičky kakaa
- 1/4 lžičky chilli vloček
ostatní:
- 6 stroužků česneku na plátky
- 1 plechovka fazolí červené nebo černé
- 1 plechovka sekaných rajčat (sekaná mám ráda CIRIO)
- 1 lžíce Mutti protlaku
- 1 – 2 lžíce agáve sirupu
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- hrst nasekaného koriandru
Pvní si v mističce smíchám všechno koření a dám stranou. Chilli vločky můžete vynechat a dát až nakonec podle chuti. Používám lžičkové odměrky, aby koření bylo přesně odměřené. Není lžička jako lžička :-).
Na pánvi s troškou oleje jemně orestujeme plátky česneku. Musí být mírný plamen, česnek se nesmí spálít. Stačí mu jen pár vteřin a až se pěkně rozvoní, tak pánev stáhneme z plamene a necháme pár vteřin schladnout a přidáme směs koření, kterou lehce obalíme v oleji s česnekem. Když by jsme koření dali do horkého oleje, okamžitě by zhořklo a jídlo by nebylo dobré. Do pánve přidáme propláchnuté fazole, plechovku rajčat, protlak a polovinu koriandru. Vaříme cca 10 minut a pokud je směs příliš hustá, doředíme troškou vody. Nakonec přidáme limetovou šťávu, dochutíme agáve sirupem, solí a pepřem. Na talíři posypeme čerstvým koriandrem a podáváme s opečeným uzeným tofu, které se k tomuto jídlu moc hodí.