Krémová polévka z pečeného fenyklu s petrželkovým pestem

Fenykl je má oblíbená zelenina a nejraději ho mám jednoduše upečený s trochou olivového oleje a špetkou soli. Tato polévka je opět skvělý způsob, jak dostat do Matýska další druh zeleniny, protože jinak by celou bulvu fenyklu nesnědl ani náhodou. Jelikož se už naučil jíst bylinková pesta, tak jsem mu tuto polévku přizdobila petrželkovým pestem, aby vypadala hezky barevně.


Pro 4 osoby:

Polévka:

  • 750 g očištěného fenyklu rozkrojeného na čtvrtky
  • sůl, olivový olej
  • 1 jarní cibulka na kolečka
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 1 litr vývaru
  • 1 malinká brambora na kostičky
  • 2 lžíce kešu másla

Petrželkové pesto:

  • 2 velké hrsti petrželky
  • olivový olej
  • sůl

Čtvrtky fenyklu pečeme s trochou olivového oleje a soli v troubě na 180 stupňů cca 20 minut. V hrnci zpěníme na oleji jarní cibulku, přidáme rozdrcený česnek, pečený fenykl, bramboru nakrájenou na kostičky a část vývaru. Vaříme 15 minut. Polévku vlijeme do mixéru, přidáme kešu máslo a spolu rozmixujeme do hladka. Vlijeme zpět do hrnce, dochutíme solí a popřípadě doředíme vývarem.

Petrželku zalijeme olivovým olejem dle potřeby, přidáme sůl a rormixujeme do hladka tyčovým mixérem. Hotovým pestem pokapeme polévku naservírovanou na talíři.