Veganské červené kari s kokosovým mlékem a cizrnou

Podobně dělám kari s kuřecím masem, jen postup je trošku jiný. Cuketky do tohoto receptu výjmečně loupu, aby bylo kari jemné a krémové a cizrnu dávám vařit na začátku, protože chci, aby byla měkká, nekřupala a splývala společně s jemně uvařenou zeleninou. Toto kari je velmi ostré, ale záleží na kari pastě a jejim množtví.


Pro 3 osoby:

  • 250 g batátu nakrájeného na kostičky
  • 500 g mladé cuketky oloupané a nakrájené na tlusté půlměsíce
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 300 ml vývaru
  • 300 ml hustého kokosového mléka Aroy-d
  • cca 8o g cizrny z plechovky
  • kousek (cca 6 cm) kořene galanga na kolečka
  • kousek (cca 6 cm) zázvoru na kolečka
  • 1 kafírový list
  • cca 2 lžičky kokosového cukru
  • limetková šťáva
  • cca 3 lžíce rybí omáčky
  • 5 ks cherry rajčátek přepůlených
  • hrst thajské bazalky
  • řepkový olej

Batáty a cukety dáme péct do trouby bez soli s trochou oleje na 180 stupňů cca 15 minut. Nechceme, aby rožky začaly černat, ale zelenina musí být měkka. Na pánev dáme trošku oleje, přidáme lžíci kari pasty a chvíli opékáme. Po té přilijeme ke kari pastě vývar, kokosové mléko, cizrnu, galangu, zázvor, kafírový lístek a vše dohromady vaříme cca 10 minut. Po té přidáme do pánve měkké batáty a cukety a vaříme dalších cca 5 minut. Následně kari dochutíme kokosovým cukrem, limetkovou šťávou (cca z půl limety) a rybí omáčkou. Nakonec přidáme přepůlená cherry rajčata a hrst thajské bazalky a kari stáhneme z plamene. Solíme pouze rybí omáčkou.

Tip: Thajská bazalka a galanga dlouho nevydrží v lednici, proto je uchovávám v mrazničce. Bazalku opláchnu, zcela vysuším a oberu celé lístky, které zmrazím. Kořen galangy nakrájím na kolečka a zmrazím.