Mrkvová polévka se zázvorem

Venku řádí koronovirus a Matýsek je už druhý týden doma. Je to masakr, protože mi přibylo vaření a potřebuji vymyslet nějaká jednoduchá rychlá jídla plná vitamínu, což tato polévka splňuje a Matýskovi moc chutná např. s krutónky. Já opět jako vždy pro sebe přidávám chilli vločky a čerstvý koriandr 🙂


Pro 4 osoby:

  • 600 g mrkve nakrájené na silná kolečka
  • 1 střední petržel na krájená na klíny
  • 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • cca 1 litr vývaru (Marks & Spencer)
  • olej, sůl

Do hrnce dáme olej, mrkev a petržel a několik minut vše opékáme dokud zelenina nebude zlatavá. Tento krok je důležitý, protože zelenina pustí barvu a vůni. Trvá to asi 10 minut. Nešidíme to! Po té přidáme k zelenině zázvor a opékáme asi 1 minutu, dokud zázvor nezačne mírně hnědnout, ale nesmí se spálit. Opečený zázvor má úplně jinou chuť než čerstvý a dá polévce krásnou vůni, takže tento krok je také velmi důležitý. Ihned zalijeme částí vývaru a vše dohromady vaříme asi 30 minut. Potom dáme stranou cca 2 naběračky uvařené mrkve a zbytek v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Petržel rozmixujeme celou. Vrátíme zpět mrkev, kterou jsme si dali stranou, doředíme vývarem dle potřeby a dochutíme solí. Přivedeme opět k varu a je hotovo.