Pečený kořeněný květák obvykle podávám jako přílohu. Stejným způsobem někdy připravuji také batáty, které nakrájím na malé kostičky. Ale v tomto receptu budu po upečení květáku, který je už tak chuťově skvělý, pokračovat dále a připravím úžasnou kořeněnou polévku.
Pro 3 osoby:
- 300 g květáku
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky uzené mleté papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- olej, sůl
- 80 g šalotky
- 2 lžičky strouhaného zázvoru
- 1 stroužek strouhaného česneku
- cca 500 ml dobrého vývaru
- cca 200 ml kokosového mléka Aroy-d
- pár kapek citrónu, chilli vločky, čerstvý koriandr
Květák rozebereme na růžičky a rozložime na plech na pečící papír. Pokapeme olejem a přidáme římský kmín, uzenou papriku, kurkumu a sůl. Promícháme a pečeme 15 až 20 minut na 180 stupňů. Mezitím si v hrnci orestujeme na drobno nakrájenou šalotku cca 5 minut na mírném plameni. Přidáme strouhaný zázvor a česnek a cca po minutě restování zalijeme částí vývaru a vaříme 10 minut. Přidáme pečený květák, popř. další část vývaru a vaříme dalších cca 10 minut. Nakonec část polévky rozmixujeme tyčovým mixérem, ale necháme si tam kusy květáku. Doředíme kokosovým mlékem a popř. vývarem a dochutíme citrónem a solí. Podáváme s chilli vločkami a čerstvým koriandem.