Cizrnový krém s rajčaty a fenyklem

Recept na tuto polévku vznikl náhodou z potravin, které jsem potřebovala zužitkovat a jelikož moc chutnala jak mému manželovi, tak i mému synovi, rozhodla jsem se ji zde zaznamenat.


Pro 4 osoby:

  • 2 střední fenykly
  • 500 g rajčat
  • máslo ghee
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 stroužek rozdrceného česneku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 plechovka cizrny scedit a propláchnout
  • 400 ml kokosového mléka Aroy-d
  • cca 600 ml vývaru
  • třtinový cukr a sůl na dochucení
  • chilli vločky a čerstvý koriandr k podávání

Fenykl očistíme a nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme, oloupeme a rozčtvrtíme. V hrnci rozpálíme máslo ghee a jednu minutu na něm restujeme česnek zázvor a garam masala. Přidáme rajčata, fenykl a zalijeme částí vývaru. Přidáme cizrnu a vaříme cca 40 minut. Po té směs nalijeme do mixéru a rozmixujeme na hladký krém, který vložíme zpět do hrnce a podle potřeby doředíme vývarem. Přidáme kokosové mléko, prohřejeme a dochutíme třtinovým cukrem a solí. Podáváme posypané chilli vločkami a koriandrem.