Recept na tuto polévku vznikl náhodou z potravin, které jsem potřebovala zužitkovat a jelikož moc chutnala jak mému manželovi, tak i mému synovi, rozhodla jsem se ji zde zaznamenat.
Pro 4 osoby:
- 2 střední fenykly
- 500 g rajčat
- máslo ghee
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 stroužek rozdrceného česneku
- 1 lžička koření garam masala
- 1 plechovka cizrny scedit a propláchnout
- 400 ml kokosového mléka Aroy-d
- cca 600 ml vývaru
- třtinový cukr a sůl na dochucení
- chilli vločky a čerstvý koriandr k podávání
Fenykl očistíme a nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme, oloupeme a rozčtvrtíme. V hrnci rozpálíme máslo ghee a jednu minutu na něm restujeme česnek zázvor a garam masala. Přidáme rajčata, fenykl a zalijeme částí vývaru. Přidáme cizrnu a vaříme cca 40 minut. Po té směs nalijeme do mixéru a rozmixujeme na hladký krém, který vložíme zpět do hrnce a podle potřeby doředíme vývarem. Přidáme kokosové mléko, prohřejeme a dochutíme třtinovým cukrem a solí. Podáváme posypané chilli vločkami a koriandrem.