Co se nám narodil Prokůpek, tak mám hroznou chuť na mák. Asi je to tím vápníkem, který je ho v máku hromada a který teď kvůli kojení potřebuji :-). Tento recept je nalezen na internetu a je jednoduchý a moc dobrý. Mák kupuji už namletý, takže je s makovcem minimum práce. Autor nepoužívá žádný cukr ani sladidlo, ale já jsem přidala 2 lžičky sukralózy.
- 125 g polotučného tvarohu
- 100 g mletého máku
- 2 velká jablka
- 2 vejce
- 3 – 4 lžíce mletých mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva (já používám s vinným kamenem)
- 2 lžičky sukralózy
- 1/4 lžičky skořice
- vanilkový pudr nebo extrakt
- citrónová kůra z půlky malého citrónu
Horkovzdušnou troubu si rozpálíme na 170 stupňů. Jablka nastrouháme na hrubo, šťávu vymačkáme a uschováme pro případ, že by těsto bylo příliš tuhé. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Nyní vše (mimo ušlehaných bílků) smícháme v míse důkladně dohromady. Nakonec zlehka vmícháme do těsta ušlehané bílky. Makovec peču v silikonové formě na chlebíček cca 50 minut.