Fusilli zapečené se špenátem a lososem

Tohle není žádné kuchařské umění, jen nápad na rychlý oběd, když už nevíte coby rychle uvařit. Špenát mám v zásobě v mrazáku, nějaké těstoviny se také vždy najdou a lososa pokud nemáte po ruce, tak můžete zaměnit za kuřecí maso nebo vynechat úplně. A protože tohle jídlo snědl můj vybíravý Matýsek, tak jsem se rozhodla jej zde zaznamenat pro příště, až si opět nebudu vědět rady, co mám udělat k obědu.


Pro 4 osoby:

  • 500 g těstovin (fusilli)
  • 250 g lososa (popř. kuřecí prso)
  • 1 až 2 šalotky nadrobno nakrájené
  • 1 lžička sušené saturejky
  • 450 g mrazeného sekaného špenátu
  • 1 kelímek smetany
  • 1 větší stroužek česneku
  • kousek bílého cheddaru
  • máslo ghee, oliv.olej, sůl a pepř

Horkovzdušnou troubu si rozehřejeme na 170 stupňů. Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu, přecedíme, neproplachujeme, zakápneme olivovým olejem a dáme stranou. Lososa nakrájíme na malé kousky nebo kostičky, opečeme zprudka na olivovém oleji, lehce osolíme a rovněž dáme stranou. Šalotku restujeme na másle ghee, jakmile změkne přidáme sušenou saturejku a špenát, podlijeme asi 1/3 smetany a na mírném plameni necháme zcela rozmrazit. Chvíli povaříme, musíme zredukovat tekutinu, pokud ji špenát pustil příliš. Dochutíme solí, pepřem a rozdrceným stroužkem česneku. Zbylé 2/3 smetany vmícháme do již zchladlých těstovin, které rovněž můžeme lehce dosolit, pokud je potřeba. Do zapékací mísy s víkem vrstvíme polovinu těstovin, celou dávku špenátu, na špenát rozložíme kousky opečeného lososa a vše přikryjeme druhou půlkou těstoviny. Povrch lehce zasypeme strouhaným cheddarem a přikryté pečeme cca 20 až 25 minut. Nechci z těstovin vytvořit tvrdou zapečenou kostku jako jsou šunkofleky ze školních jídelen a ani nemám ráda, když jsou na povrchu vysušené a tvrdé. Chci vše spolu jen prohřát a lehce propojit chutě, proto nedávám vejce a peču přikryté. Při nabírání se těstoviny stejně rozpadnou, smíchají se špenátem a zůstanou krásně vláčné.