Vím, že rajčatová polévka není nic zvláštního, ale chci aby v mé sbírce receptů si mohly mé děti najít, jak přesně jsem ji dělala já. Protože můj Matýsek tuto polévku miluje, tak možná si ji bude chtít uvařit jednou sám. Rajčatovou polévku dělám vždy jen z čerstvých rajčat, proto ji máme častěji v létě z čerstvých a sladkých rajčat z naší zahrádky.
Pro 4 osoby:
- olivový olej
- 1 lžíce pancetty na kostičky
- 1 mrkev nakrájená na kolečka
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 750 g čerstvých rajčat
- cca 700 ml vývaru
- hrst čerstvé bazalky
- sůl, pepř, třtinový cukr, protlak Mutti, parmazán
V hrnci rozpálíme olej spolu s pancettou a přidáme mrkev, kterou pár minut opékáme. Jakmile zezlátne, přihodíme česnek a necháme ho jen pár vteřin rozvonět. Ihned přidáme rajčata, která jsme si spařili, oloupali a nakrájeli. Zalijeme částí vývaru a vaříme na mírném plameni 30 minut. Po té stáhneme z plotny, vhodíme čerstvou bazalku a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle potřeby doředíme vývarem, znovu uvedeme k varu a dochutíme solí a pepřem. Pokud nemáte dost dobrá rajčata, pak můžete přidat třtinový cukr a protlak Mutti. Pokud nemám Mutti, tak nedávám jiný výrobek, polévku by mi zkazil. Podáváme ozdobené bazalkovými lístky, hoblinkami parmazánu a zakápnuté olivovým olejem.