Výborná omáčka, kterou používám také jako základ pro další varianty jídel. Je skvělá jen takto sama o sobě s těstovinami nebo gnocchi s trochou parmazánu, ale pokud něco zůstane i druhý den, pak do ní přidám uvařené černé fazole, podušené chilli papričky s paprikami nebo koření jako skořice, římský kmín, čerstvý koriandr nebo harissu. Pak vznikne něco jako chilli con carne , které podávám s rýží nebo jako pikantní směs na kuskus a jáhly.
Pro 6 až 8 osob
- 500 g hovězího předního masa (zbavené tuku a blan)
- olej
- 1 lžíce italské pancetty na kostičky (pokud nemáte, nenahrazovat ničím jiným)
- 2 řapíky celeru nakrájeného na jemno
- 200 g mrkve nastrouhané nahrubo
- 100 g šalotky na kostičky
- 1,5 dcl dobrého červeného vína (mám na vaření raději sladší, ne příliš suché)
- 2 plechovky po 400 g loupaných celých rajčat
- 5 lžic rajského protlaku MUTTI
- 2 lžičky sušeného oregána
- 1 lžička sušené bazalky
- cca 750 ml vývaru
- nakonec sůl ,pepř a čerstvá bazalka
Hovězí maso nameleme na hrubo. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme pancettu, řapíkatý celer, mrkev a šalotku. Zeleninu restujeme na velmi mírném plameni pod pootevřenou pokličkou 15 až 20 minut. Tento krok je nejdůležitější, zelenina pustí sladkost, kterou potřebujeme, čas restování za žádnou cenu nezkracujte. Nesmí se připálit, má jen lehce zezlátnout. Po té přidáme mleté maso a až se zatáhne, tak vše podlijeme vínem. Víno musíme nechat zcela odpařit a jakmile v pánvi není žádná tekutina, tak přidáme 2 plechovky rajčat a protlak. Rajčata v pánvi trošku rozkrájíme vařečkou. Přidáme oregano a sušenou bazalku a podlijeme částí vývaru. Dusíme za občasného míchání minimálně 90 minut a podle potřeby přiléváme vývar. Ke konci vaření přidáme čerstvou bazalku a ochutíme solí a pepřem.
Tip: pokud potřebuji spotřebovat zbytek sušených rajčat nebo pesto ze sušených rajčat, tak je přidám do omáčky spolu s rajčaty. Omáčka bude mít ještě lepší výraznou rajčatovou chuť. Dávám je tam jen když mi zbudou v lednici a to z důvodu, aby se recept příliš neprodražil 🙂