Telecí ragú

Telecí ragú vařím docela často, protože se hodí k mnoha přílohám. Já ho mám ráda s bezlepkovými bramborovými gnocchi, Matýsek ho papá s rýží a také je skvěle s těstovinami s trochou parmazánu.


  • 500 g telecího masa
  • 2 střední cibule
  • 2 větší mrkve
  • 2 malé petržele
  • 1 velký stvol řapíkatého celeru
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 čerstvý bobkový list nebo několik sušených
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 1 rovná lžíce hladké mouky
  • 1,5 dcl suchého Martini nebo bílého vína
  • 1 litr vývaru
  • sádlo nebo máslo ghee
  • sůl a pepř

Maso nakrájíme na menší kostky a všechnu zeleninu na drobné kostičky. Na rozpáleném sádle pomalu restujeme zeleninu cca 15 až 20 minut na mírném ohni pod polootevřenou pokličkou. Zelenina by neměla být hnědá, pouze by měla začít zlátnout. Potom přidáme maso, bobkový list, tymián a rozmarýn a restujeme, dokud se mase nezatáhne. Zaprášíme moukou a ještě chvíli restujeme, cca 5 minut. Podlijeme Martini nebo vínem a jakmile se tekutina vypaří, tak přidáme cca polovinu vývaru. Dusíme pod pokličkou min. 2,5 hodiny (lépe 3 až 4 hodiny) a podle potřeby podléváme vývarem. Na závěr ochutíme solí a pepřem.

Tip: Ragú je od zeleniny nasládlé, proto raději používejte hodně suché víno.