Chřestový krém

Tohle je nápad jak spotřebovat dřevnatější konce zeleného chřestu, které jinak vyhazuji. V sezóně často vařím chřest, protože je to výborná zelenina ,která téměř nic nepotřebuje a hodí se jako příloha k mnoha věcem. Konce chřestu odstraním (cca 6 – 7 cm), chřest vařím v parní troubě 7 minut, ještě teplý zakapu olivovým olejem a lehce posolím. No a z těch konců dělám krémovou polévku ……


  • 400 g brambor
  • 250 g konců chřestu
  • 1 větší šalotka
  • cca 1 litr vývaru
  • 1,5 dl smetany
  • 1 lžička sušené saturejky
  • máslo
  • sůl a pepř
  • lanýžová sůl nebo olej k servírování

Na másle zpěníme šalotku, jakmile zesklovatí, přidáme brambory nakrájené na kostičky a chvíli restujeme. Přidáme chřest a saturejku, zalijeme vývarem a vaříme cca 25 minut do měkka. Vývar nevlijeme celý, pouze tak aby bylo vše lehce ponořené. Polévku rozmixujeme v mixéru dohladka a popř. doředíme vývarem dle potřeby. Přivedeme k varu a nakonec přidáme smetanu, kterou už jen lehce prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem a podáváme zakápnuté lanýžovým olejem.

Tip: Do polévky můžete vložit ztracené vejce, dozlatova restované hříbky nebo na másle připravované rychlé krevety. Také někdy přidávám kousky čerstvého zeleného chřestu, který v kládám do polévky před smetanou a jen chvíli je povařím, max. 4 -5 minut.