Batátová polévka s kokosovým mlékem

Tento batátový krém miluje můj Matýsek, za což jsem moc ráda, protože jsou v ní jen samé zdravé věci. Polévka je nasládlá a krásně voní skořicí a kardamonem. Já si do polévky nakonec přidávám ještě chilli vločky a čerstvý koriandr.


Pro 4 osoby:

  • 1 velký batát (cca 450 g)
  • 200 g mrkve
  • vývar
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička strouhaného česneku
  • 4 tobolky kardamonu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • velká špetka mleté skořice
  • máslo ghee
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr a chilli vločky

Batáty a mrkve očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme v páře do měkka (cca 20 minut). Přemístíme do mixéru a přilijeme vývar, tak aby jsme směs rozmixovali na hladkou kaši. Tobolky kardamonu rozbiji v hmoždíři, slupky vyhodím a semínka rozdrtím na prášek. Na másle ghee restuji cca 1 minutu zázvor, česnek, rozdrcený kardamon, kurkumu a skořici. Koření zaliji trochou vývaru, přidám zeleninovou kaši a doředím vývarem. Po chvilce vaření přidám kokosové mléko, které už jen chvíli povařím. Pro dospělé zdobím na talíři čerstvým koriandrem a chilli.

Tip: Někdy do polévky přidávám červenou uvařenou čočku, polévku chvíli provařím, aby se spojila s čočkou a teprve potom přidám kokosové mléko. Vývar, pokud zrovna nemám svůj uvařený, který si skladuji v mrazáku, používám Mark & Spencer. Je to nejlepší vývar, jaký jsem prozatím objevila. Mají kuřecí a hovězí a vždy je mám pro jistotu v lednici.