Italská sekaná se slaninou – POLPETTONE CON PANCETTA

Tento recept jsem objevila, když jsem potřebovala spotřebovat zbytek mletého hovězího masa. Listovala jsem ve svých kuchařkách a chtěla jsem vyzkoušet zase něco nového. Recept je z knihy „S ITALEM V KUCHYNI“. Sekaná je skvělá jak teplá, tak i studená jen s kouskem pečiva a skvěle se hodí jako pohoštění pro návštěvy.

Pro 4 osoby:
350 g mletého hovězího masa (zadního)
100 g slaniny (nejlépe pancetty)
10 g sušených hub
1 cibule
40 g mortadelly
1 a půl staršího rohlíku
1 dcl mléka
2 vejce
Strouhanka
Hrst listové petrželové natě
Olivový olej
Sůl a pepř

Houby si dopředu na chvíli namočíme, poté propláchneme, vyždímáme a nakrájíme na kousky. Rohlík nakrájíme na čtvrtky a zalijeme mlékem. Jakmile nasákne tekutinu, tak jej vyždímáme a nakrájíme na kousky. Cibulku nasekáme najemno, mortadellu nakrájíme na jemné proužky. Smícháme houby, rohlík, cibulku, mortadellu a nasekanou petrželovou nať. Nakonec přimícháme hovězí maso, vše promícháme a teprve potom přidáme vejce a ochutíme solí a pepřem. Důkladně ručně prohněteme. 
Formu na chlebíček vytřeme olejem, vysypeme strouhankou a vyložíme tenkými plátky pancetty. Já používám silikonovou formu, kterou stačí pouze vyložit pancettou. Z masové směsi vytvaruji šišku a vložíme do formy. Formu dáme péct do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme 30 minut a poté zvýšíme teplotu na 180 stupňů a pečeme dalších 20 minut. Na sekané se udělá zlatá křupavá kůrčička.
Tip: Maso kupujte vždy čerstvé a namelte si jej sami doma.