Vynikající čočkový dhál, když zrovna nevíte tak jako já, co dělat s máslovou dýní 🙂
Pro 4 osoby:
- 125 g francouzské zelené čočky puy
- 1 máslová dýně nakrájená na malé kostky (cca 900 g po očištění)
- máslo ghee
- 4 stroužky česneku rozdrcené
- 3 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky kurkumy
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky garam masala
- 4 lžíce rajčatového pyré
- 3 až 4 lžíce kokosového krému (jen tuhá část z plechovky)
- chilli vločky a čerstvé lístky koriandru k podávání
Čočku a dýni vložíme do hrnce a zalijeme cca 500 ml vody. Na pánvi rozpálíme máslo ghee, přidáme česnek a zázvor a asi minutu opékáme. Po té přidáme kurkumu, římský kmín a garam masalu a společně opékáme další minutu . Podlijeme trochou vody a obsah pánve přilijeme k čočce s dýní. Přidáme rajčatové pyré a vaříme cca 4O minut. Solíme až ke konci. V případě potřeby doléváme vodu a na konci zjemníme dhál kokosovým krémem. Podáváme s kokosovou rýží. (Část vody při vaření rýže nahradím kokosovou vodou, která mi zbyla z plechovky.)