Polévka z pečeného kořeněného květáku

Pečený kořeněný květák obvykle podávám jako přílohu. Stejným způsobem někdy připravuji také batáty, které nakrájím na malé kostičky. Ale v tomto receptu budu po upečení květáku, který je už tak chuťově skvělý, pokračovat dále a připravím úžasnou kořeněnou polévku.


Pro 3 osoby:

  • 300 g květáku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky uzené mleté papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • olej, sůl
  • 80 g šalotky
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 1 stroužek strouhaného česneku
  • cca 500 ml dobrého vývaru
  • cca 200 ml kokosového mléka Aroy-d
  • pár kapek citrónu, chilli vločky, čerstvý koriandr

Květák rozebereme na růžičky a rozložime na plech na pečící papír. Pokapeme olejem a přidáme římský kmín, uzenou papriku, kurkumu a sůl. Promícháme a pečeme 15 až 20 minut na 180 stupňů. Mezitím si v hrnci orestujeme na drobno nakrájenou šalotku cca 5 minut na mírném plameni. Přidáme strouhaný zázvor a česnek a cca po minutě restování zalijeme částí vývaru a vaříme 10 minut. Přidáme pečený květák, popř. další část vývaru a vaříme dalších cca 10 minut. Nakonec část polévky rozmixujeme tyčovým mixérem, ale necháme si tam kusy květáku. Doředíme kokosovým mlékem a popř. vývarem a dochutíme citrónem a solí. Podáváme s chilli vločkami a čerstvým koriandem.