Pokud nemůžete tak jako já kvůli alergiím jíst potraviny, které obsahují mléčnou bílkovinu, soju, ořechy, semínka a vejce (je toho hodně a zjišťuji, že jsou tyto potraviny snad všude), pak je tohle recept právě pro Vás :). Matěj už mi vyrostl do věku, kdy si se mnou dává nepálivé nudle v Thai Thai a miluje když mu je dají sebou do krabičky. Já mu takové dělávám i doma, ale teď jsem musela udělat tuto light variantu bez sojové omáčky a sezamového oleje a musím říct, že měla veliký úspěch :). No a pro co největší zjednodušení, mrkev kupuji zmrazenou, žampióny nakrájené a vyvár M&S 🙂
Pro 3 osoby:
- cca 280 g hovězí svíčkové nakrájené na co nejtenčí proužky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 400 g mrazených mrkviček Bonduelle
- 200 g žampiónů nakrájených na plátky
- hovězí vývar na podlití
- 1 dcl Marsala Fine
- 2 svazky nudlí Ramen (160 g)
- olej, sůl
Smícháme rybí omáčku, olivový olej, kukuřičný škrob a zázvor a do této marinády naložíme maso. Pokud spěcháme, tak alespoň 30 minut, čím déle, tím líp. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm prudce opékáme několik minut zmrazené mrkve a žampiony. Podlijeme troškou vývaru a dusíme pod pokličkou cca 10 až 15 minut do měkka. Zatímco se nám dusí zelenina, dáme vařit nudle dle návodu, propláchneme studenou vodou a dáme stranou. Nudle a zelenina jsou hotovy a nyní přijde na řadu maso. Na hodně rozpálenou pánev dáme pár kapek oleje a jakmile se z ní začne lehce kouřit, tak přidáme maso, které prudce opékáme. Maso se nám zatáhne a ihned jej podlijeme Marsalou. Je potřeba hodně zvýšit plamen, tak aby se tekutina ihned zahřála a začala vařit. Marsalu necháme odpařit a snížíme plamen. Celá příprava masa trvá cca 4 až 5 minut a je potřeba mít kvalitní a velmi rozpálenou pánev. V opačném případě se maso začne dusit, pustí šťávu a bude gumové. Do pánve k masu přidáme zeleninu a nudle a už jen lehce prohřejeme.