Moje Butter Chicken

Nemám ráda recepty s mnoha ingrediencemi. Když takový recept vidím, tak jej ani nedočtu do konce, protože mě to nebaví číst a je to příliš složité. V indické kuchyni jsou dlouhé seznamy jen proto, že jídla obsahují spoustu druhů koření, díky nímž je indická kuchyně tak výjimečná. Já si to pocitově zjednodušuji tím, že si první namíchám mističky s kořením a po té už jídlo nepůsobí tak složitě. V tomto receptu jsem si namíchala 2 mističky a přísady do nich jsou zvýrazněny tučně, aby bylo vidět, že už tam toho moc nezbývá. Opět dělám jídlo bez chilli, aby jej mohl jíst také můj syn. Chilli si klidně přidejte nebo tak jako to dělám já, nakonec přidám do své porce chilli vločky. Po prozkoumání mnoha receptů a po zkušenostech z indických restaurací nakonec dopadlo „Moje Butter Chicken“ takto:


Pro 4 -5 osob:

1. Marináda a maso

  • 500 g kuřecích prsou nakrájených na velké kostky
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 50 ml smetany 30%
  • 2 lžičky prolisovaného česneku
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička čerstvě nadrceného římského kmínu
  • 2 lžičky čerstvě nadrcených koriandrových semínek
  • 1 lžička koření garam masala
  • sůl

2. Omáčka

  • 4 střední cibule na kostky
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • 3 lžičky garam masala
  • 1 lžička čerstvě nadrcených koriandrových semínek
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • špetka skořice
  • 400 ml konzerva dobrých loupaných rajčat
  • 200 ml smetany 30%
  • 3 – 4 lžičky třtinového cukru
  • máslo ghee
  • sůl a pepř

1.Marináda a maso: Všechny ingredience smíchejte a nechte minimálně 2 hodiny marinovat. Pokud máte čas, tak klidně nechte až do druhého dne.

2. Omáčka: Na pánvi rozpalte máslo ghee a opékejte na mírném plameni nakrájenou cibuli cca 10 až 15 minut, dokud nebude měkká. Přidejte rozdrcený česnek a po minutě mističku s kořením. Opět minutu opékejte a přidejte konzervu loupaných rajčat. Dusíme cca 10 minut, pokud bude potřeba, tak přilijeme trošku vody, aby se směs nepřipalovala. Přidáme smetanu a směs rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. V případě potřeby doředíme další smetanou nebo mlékem. Přivedeme opět k varu a vložíme marinované maso. Marinádu, pokud je ji moc, tak můžeme z masa setřít. Dusíme dokud není maso měkké, asi 20 minut na mírném plameni za častého míchání. Dochutíme třtinovým cukrem, solí a pepřem. Stáhneme z plamene a vmícháme 1 až 2 lžíce másla ghee. Podáváme posypané čerstvým koriandrem. Jako příloha basmati rýže, naan, atd…