Pokud si uvaříte brambory den předem a použijete už hotovou omáčku na pizzu, pak je to velice jednoduchý recept. Nejsem příznivcem hotových produktů, ale mám moc ráda výrobky značky Mutti a tato omáčka na pizzu je skvěle ochucená a nechutná uměle jako omáčky od jiných značek. Navíc mi šetří čas a výsledek je perfektní. Do konzervovaných rajčat vždy přidávám lžičku třtinového cukru, mám ráda, když jsou trošku sladší. Tohle jídlo je lepší, když jej necháte alespoň hodinku vychladnout, vše se krásně spojí. Ještě víc mi chutná až na druhý den.
- cca 1 kg dobrých brambor
- 1 a půl plechovky rajčatového pyré na pizzu Mutti
- 1 až 2 lžičky třtinového cukru
- 2 větší lilky
- olivový olej
- 1 až 2 kvalitní mozzarelly nakrájet na kolečka
- parmazán
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky cca 0,5 cm. Rajčatové pyré dáme na pánev, zahřejeme a dochutíme dle chuti třtinovým cukrem. Lilky nakrájíme na cca 0,5 cm silná kolečka nebo plátky, z obou stran potřeme olivovým olejem, uložíme na plech s pečícím papírem těsně vedle sebe a lehce posolíme. Dáme péct do trouby na 180 stupňů 10 až 15 minut. Mají jen změknout, nesmí příliš zhnědnout. Lilky se nevejdou na jeden plech, je potřeba je péct na několikrát.
Nyní máme vše připravené a můžeme začít vrstvit do zapékací mísy ke které máme víko. Dno zapékací mísy pokapeme trochou rajčatového pyré a olivovým olejem a vrstvíme: polovina brambor, polovina lilků, mozzarella, druhá půlka brambor, druhá půlka lilků. Jednotlivé vrstvy zakapáváme rajčatovým pyré(stačí jen lehce, není potřeba souvislá vrstva) a vrstvu lilků navíc vždy pokapeme olivovým olejem. Já solím jen lehce vrstvu brambor, vše ostatní už je osolené. Končíme větší vrstvou rajčatového pyré, kterou posypeme parmazánem. Přiklopíme víko a pečeme cca 40 minut v horkovzdušné troubě na 180 stupňů.