Poprvé jsem toto jídlo vařila asi tak před 15-ti lety ze skopového masa, a bylo to výborné. Občas také používám hovězí roštěnou nebo telecí maso. Jako přílohu míváme nejčastěji bílou sushi rýži, kterou vařím v rýžovaru, ale opět se tato omáčka může podávat s těstovinami, knedlíky nebo bramborovými gnocchi.
Pro 5-6 osob
- 700 g kuřecích prsou
- 5 menších šalotek na kostičky
- olej, máslo ghee
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 čerstvý bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- cca 1 litr vývaru
- 1 velká hrst sušených hub
- 1 kelímek šlehačky
- hladká mouka
- sůl, pepř a pár kapek citrónu
Kuřecí prsa nakrájíme na ne příliš tlusté medailonky cca velikosti dlaně. Houby namočíme min. na 30 minut do horké vody, po té ještě důkladně několikrát propláchneme a vodu vymačkáme. Dělám to proto, aby omáčka z houbové šťávy nezhořkla. Na pánvi rozpálíme olej a kuřecí medailonky opečeme zprudka po obou stranách. Maso odložíme stranou a na stejnou pánev přidáme ghee a šalotku. Na mírném plameni restujeme několik minut do změknutí. Přidáme tymián, bobkový list a nové koření a zaprášíme cca 1 lžící hladké mouky, kterou osmahneme a zalijeme částí vývaru. Vložíme houby a maso i se šťávou. Osolíme a dusíme pod pokličkou cca 1 hodinu, dokud maso není měkoučké. Vývar přiléváme dle potřeby. Nakonec vmícháme kelímek smetany a už jen chvíli povaříme. Pokud je omáčka moc řídká, pak zahustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě a ještě pár minut provaříme, aby mouka nebyla cítit. Ochutíme solí, pepřem a jen pár kapkami citrónu. S citrónem opatrně, omáčka nemá být kyselá.