Mám moc ráda, když mohu z jednoho jídla vytvořit více variant pokrmů a ušetřit si tak práci s vařením. Zelný salát si připravuji ve větším množství a podávám ho k různým jídlům nebo je skvělý jen tak samostatně. Část salátu si vždy dám stranou a stačí jej pak smíchat s pohankovými nudlemi, zakápnout pestem a mám zdravý oběd nebo večeři plnou vitamínů. Toto jídlo si můžete také vzít sebou do krabičky, protože se jí studené. Taktéž toto pesto se dá použít jako dip k namáčení syrové zeleniny nebo k jarním rýžovým závitkum.
Pro 4 osoby:
SALÁT:
- 300 g bílého zelí
- 2 vetší sladké mrkve
- 1 jablko
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíce konopných semínek
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce oleje z nepraženého sezamu
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce javorového sirupu
- šťáva až ze 2 limetek (podle chuti)
PESTO:
- 7 lžic nasekaného koriandru
- 5 lžic oleje z nepraženého sezamu
- hrstka mátových lístků
- 1/2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce limetové šťávy
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- 1 chilli paprička
- 1 malinká šalotka
- chilli vločky podle chuti a sůl
Zelí nakrájíme na jemné proužky, mrkev a jablko nastrouháme na hrubém struhadle. Vše dělám v robotu, je to za chvíli hotové. Jablko ihned promíchejte s limetkovou šťávou, aby nezhnědlo. Zeleninu vložte do mísy a promíchejte s ostatními přísadami na salát. Nechám cca 15 minut odležet a salát můžeme podávat.
Všechny přísady na pesto mimo chilli papričky a šalotky vložte do mixéru a umixujte na hladkou kaši. Nakonec přidám chilli papričku a šalotku a rozsekám na jemno. Přidejte špetku soli a pokud chilli paprička nebyla dost pálivá, pak přidejte chilli vločky. Pesto je lepší druhý den, kdy se chutě rozleží.
Nakonec si uvařím pohankové nudle. Já miluji nudle značky King Soba. Používám cca 80 gramů suchých nudlí na osobu. Uvařím je dle návodu, propláchnu studenou vodou a nechám okapat. Nudle smíchejte se salátem a pokapejte koriandrovým pestem. Ozdobte čerstvými koriandrovými lístky a sezamovým semínkem.