Boršč bez masa

Tento boršč dělám bez masa, jen když chci rychlejší variantu polévky a také když mi zůstane uvařená řepa, kterou připravuji v páře. Vařím ji v parní troubě 70 až 90 minut i se slupkou. Po vychladnutí ji oloupu a používám do různých salátu nebo na tuto výbornou polévku. V takto uvařené řepě zůstane všechna šťáva a barvička. Polévka nejlépe chutná až druhý den, kdy se všechny chutě krásně rozleží.


Pro 6 osob:

  • 2 malé cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1 malá petržel
  • 400 g vařené červené řepy
  • 4 spařená a oloupaná rajčata (nebo plechovka scezených loupaných rajčat)
  • 2 lžíce rajského protlaku MUTTI
  • 300 g brambor
  • 300 g bílého zelí
  • cca 1,5 l vývaru
  • 1 čerstvý bobkový list
  • 8 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • olej
  • 1 až 2 stroužky rozdrceného česneku
  • citrón
  • sůl a pepř
  • kysaná smetana

Všechnu zeleninu si nakrájíme na malé kostičky, cca stejné velikosti a bílé zelí na větší kostky.

Na pánvi s trochou oleje restujeme cibuli, mrkev a petržel. Je důležité restovat na malém plameni, s mírně pootevřenou pokličkou, pod kterou si dávám vařečku, aby se mi úplně nezavřela, cca 15 až 20 minut. Zelenina se nesmí připálit, musí pouze mírně zezlátnout a krásně za tuto dobu zesládne, což je důležité. Cca po 20-ti minutách přidáme k zelenině rajčata, řepu a protlak a restujeme dalších 15 minut. Nyní můžete pokličku odkrýt a trošku zvýšit plamen.

Zatímco se nám restuje řepná směs na pánvi, tak si dáme vařit vývar s bobkovým listem, novým kořením a kuličkovým pepřem. Jakmile začne vařit, přidáme do něj brambory, které vaříme do měkka, cca 12 minut. Po té přidáme bílé zelí a vaříme dalších 10 minut. Brambory musí být měkké, než k nim dáme zelí, jinak se už nedovaří. Po zelí, které se vařilo 10 minut, přidáme do vývaru řepnou směs z pánve a vařím posledních 15, max. 20 minut, ale ne déle. Zelenina by byla příliš rozvařená. Před koncem dochutím solí, pepřem, rozdrceným česnekem a hlavně citrónovou šťávou, která krásně zvýrazní červenou barvu polévky. Podávám s kopečkem kysané smetany, která podle mě nesmí chybět 🙂

Tip: nejdůležitější je dodržovat jednotlivé doby vaření. Pokud dělám variantu s masem, pak si dopředu uvařím hovězí přední, nejlépe i s kostí, s kořenovou zeleninou a s kořením. Měkké maso nakrájím na kostičky. Vývar použiji do polévky a nakrájené maso přidám po zelí.

Vývar nedávám vařit najednou celé množství, ale nechám si část na konec a přidám jen když je polévka příliš hustá.