Černé fazole s batáty

Další skvělý recept od mé oblíbené kuchařky Elly, jen jsem pár věcí lehce upravila. Rozhodně se vyplatí v tomto receptu černé fazole nezaměňovat za jiné druhy fazolí a ještě lépe, když si je uvaříte sami, protože černé fazole v konzervě nejsou všude k dostání a když už je seženete, tak konzerva obsahuje spoustu vody, za kterou platíte zbytečně moc peněz.


Pro 3 osoby:

  • 1 střední batát (cca 300 g)
  • 300 ml vody
  • 1 červená paprika
  • 1 x 400 g konzerva loupaných celých rajčat
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžíce bílé pasty miso (nemusí být)
  • 300 g vařených černých fazolí
  • sůl a pepř
  • kysaná smetana, čerstvý koriandr a chilli vločky k podávání

Batáty nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm, papriku na větší kousky. Vložíme je do hrnce a přidáme 300 ml vody a loupaná rajčata. Směs přivedeme k varu a přidáme česnek, mletou papriku, římský kmín a mletý koriandr. Dusíme pod pokličkou cca 25 minut, dokud batáty nezměknou. Nakonec přidáme černé fazole a vaříme ještě 5 minut. Dochutíme solí, pepřem a miso pastou, kterou si rozmíchám v trošce vody, ale už směs dále nevařím. Podáváme s kopečkem kysané smetany, lístky koriandru a chilli vločkami podle chuti.