Hovězí maso na červeném víně s mrkví

Další z receptů ke kterému se ráda vracím, protože je jednoduchý a přitom chutná výborně. Jen potřebujete čas, aby masíčko krásně změklo. K hovězímu na červeném víně jím nejraději bramborovou kaši, ale skvěle chutnají i pečené brambory nebo bramborové noky.


  • 700 g hovězího masa
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 2 velké mrkve
  • 6 šalotek
  • 1 lžíce sádla
  • 1 velký čerstvý bobkový list
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce rajského protlaku Mutti
  • 3 dcl dobrého červeného vína
  • cca 1 litr vývaru
  • Sůl a pepř

Maso nakrájíme na kostky a obalíme ve dvou lžičkách hladké mouky. Mrkve nakrájíme na tlustá kolečka cca 1,5 cm, šalotky podélně přepůlíme. Na sádle opékáme mrkev a šalotku několik minut, dokud lehce nezezlátnou. Přidáme maso a jakmile se zatáhne, tak k němu přihodíme bobkový list, rozmarýn, tymián a rajský protlak, po minutě opékání přilijeme víno a vaříme bez pokličky, dokud se cca polovina tekutiny nevypaří. Po té přidáme cca půl litru vývar a dusíme na mírném ohni minimálně hodinu a půl. Vývar přiléváme dle potřeby. Solíme až ke konci, víno a ostatní suroviny nám maso dostatečně ochutí, tak pozor ať nepřesolíte. Pokud použijete příliš suché víno, pak nemusí být šťáva z masa dostatečně nasládlá. Proto někdy přidávám 1 až 2 lžičky třtinového cukru na dochucení.