Jednoduché zeleninové karí s cizrnou a kokosovým mlékem

Pokud se Vám nechce nic restovat nebo míchat několik druhů koření, tak určitě vyzkoušejte toto jednoduché karí, které bude chutnat i dětem. V podstatě vše naházíte do hrnce, necháte vařit a na konci už jen přidáte cizrnu. Já si ještě na závěr posypu karí čerstvým koriandrem a chilli vločkami. Pokud se Vám bude chtít, tak můžete přidat citrónovou trávu, limetkové listy, galangal, atd.,atd…, ale nemusíte. I tato jednoduchá verze chutná výborně.


  • 1 středně velký batát
  • 1 malá cuketa
  • 1 menší lilek
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 nastrouhaný stroužek česneku
  • 1 plechovka loupaných celých rajčat
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 malá plechovka vařené cizrny (310 g)
  • sůl a pepř

Batáty nakrájíme na kostky. Cuketu a lilek nakrájíme na větší kostky, tak aby se nám zelenina v karí zcela nerozvařila. Vše kromě cizrny vložíme do hrnce a vaříme cca 20 – 25 minut doměkka. Nakonec přidáme scezenou a propláchnutou cizrnu a vaříme dalších cca 5 – 10 minut. Zelenina pustí dost vody, ale nakonec jí zahustí, tím, jak se v karí částečně rozvaří. Nakonec přidáme sůl a pepř a kdo má rád, tak na talíři si může přidat chilli vločky a čerstvý koriandr. Servírujeme nejlépe s rýží.