Tento batátový krém miluje můj Matýsek, za což jsem moc ráda, protože jsou v ní jen samé zdravé věci. Polévka je nasládlá a krásně voní skořicí a kardamonem. Já si do polévky nakonec přidávám ještě chilli vločky a čerstvý koriandr.
Pro 4 osoby:
- 1 velký batát (cca 450 g)
- 200 g mrkve
- vývar
- 250 ml kokosového mléka
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička strouhaného česneku
- 4 tobolky kardamonu
- 1/2 lžičky kurkumy
- velká špetka mleté skořice
- máslo ghee
- sůl a pepř
- čerstvý koriandr a chilli vločky
Batáty a mrkve očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme v páře do měkka (cca 20 minut). Přemístíme do mixéru a přilijeme vývar, tak aby jsme směs rozmixovali na hladkou kaši. Tobolky kardamonu rozbiji v hmoždíři, slupky vyhodím a semínka rozdrtím na prášek. Na másle ghee restuji cca 1 minutu zázvor, česnek, rozdrcený kardamon, kurkumu a skořici. Koření zaliji trochou vývaru, přidám zeleninovou kaši a doředím vývarem. Po chvilce vaření přidám kokosové mléko, které už jen chvíli povařím. Pro dospělé zdobím na talíři čerstvým koriandrem a chilli.
Tip: Někdy do polévky přidávám červenou uvařenou čočku, polévku chvíli provařím, aby se spojila s čočkou a teprve potom přidám kokosové mléko. Vývar, pokud zrovna nemám svůj uvařený, který si skladuji v mrazáku, používám Mark & Spencer. Je to nejlepší vývar, jaký jsem prozatím objevila. Mají kuřecí a hovězí a vždy je mám pro jistotu v lednici.