Na dovolené na ostrově Sardinie jsme si oblíbili salát z chobotnic a brambor, který nám tak moc chutnal, že jsme si jej dávali večer v naší oblíbené restauraci, tak i na pláži, kde jej připravovali jako rychlý oběd. O chobotnice na Sardinii není nouze a tak nám vždy donesli talíř plný chobotnice a sem tam nějaká brambůrka. Já jsem poměr chobotnice a brambory upravila tak aby byl recept dostupnější, ale klidně můžete ubrat brambory a přidat chobotnici.
Pro 4 osoby:
1 kg chobotnice
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
Sůl
500 g salátových brambor
2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
Olivový olej
Citrónovou šťávu
Sůl a pepř
Chobotnici dobře umyjte a spolu s bobkovými listy, novým kořením, kuličkami černého pepře a solí vložíme do hrnce, podlijeme cca dvěma dcl vody a uvaříme pod pokličkou do měkka. Mělo by to trvat cca 40 minut až 1 hodinu. Záleží, jestli máte jednu kilovou chobotnici nebo 4 malé a také na druhu chobotnice. Měkkost musíte zkoušet vidličkou, ta má do masa snadno zajet. Pokud se voda vyvaří, tak trošku opět podlijeme. Pozor ať ji nepřevaříte. Uvařenou chobotnici nechte vychladnout.
Brambory uvaříme ve slupce se solí do měkka a rovněž necháme vychladnout. Slupku oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme k nim na kousky nakrájenou chobotnici a čerstvý rozmarýn. Dochutíme olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Já jsem na toto množství dala cca 6 lžic olivového oleje a šťávu z jednoho citrónu. Italové dávají oleje opravdu hojně a salát jim hodně zalejí, já jsem olejem z dietních důvodů šetřila :-), takže si klidně přidejte.
Salát můžete nechat odpočinout v lednici, aby se všechny chutě proleželi, ale před podáváním jej z lednice cca na 20 minut vyndejte, aby dostal pokojovou teplotu.
Tip. Zapomněla jsem se zmínit o zobáku chobotnice, který odstraňuji až po uvaření. Odstraním hlavu, kterou také můžete nakrájet do salátu. Uprostřed hvězdicového těla se nachází zobák, který jde po uvaření snadno odstranit.
Vývar z chobotnice nevylévám, ale zamrazuji v malých porcích cca 2 dcl a přidávám jej do italského risotta z ryb a mořských plodů. Dodá mu krásnou barvu a chuť.