Tento dort jsem upekla mému Matýskovi k svátku. Miluje čokoládové dorty a rozhodla jsem se vyzkoušet tento recept, který je z knížky „IVETA A SLADKÁ FRANCIE“. Než jsem ho stihla nafotit, tak ostatní členové rodiny se na něj vrhli a téměř všechen snědli. Proto je na fotografii pouze zbytek :-), což mluví za všechno. Je prostě úžasný, vláčný a plný čokolády…
Ingredience:
100 g drcených mandlí + na posypání
120 g moučkového cukru
40 g hladké mouky
120 g změklého másla
150 g rozpuštěné čokolády
3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
Poleva:
175 ml smetany ke šlehání
225 g čokolády
30 g másla
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mandle, 2 lžíce cukru a mouku smíchejte. Máslo se zbytkem cukru ušlehejte do světlé pěny. Poté opatrně přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a postupně přimíchávejte žloutky. Bílky se dvěma lžícemi cukru ušlehejte do tuha. Jednu čtvrtinu bílků opatrně přimíchejte do čokoládové směsi, poté vmíchejte směs z mouky a mandlí a na závěr zbytek bílků. Vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte cca 30 minut.
Poleva: Smetanu přiveďte k varu. Poté sundejte z plotny a přidejte čokoládu. Po jejím rozpuštění přidejte máslo. Po úplném vychladnutí dort potřete polevou, nechte lehce ztuhnout a boky posypte drcenými mandlemi.