Tom kha kai – polévka s kokosovým mlékem a kuřecím masem

Tuto polévku jsem se naučila na kurzu vaření asijské kuchyně. Navíc do ní přidávám pohankové nebo rýžové nudle a tak dokonale nahradí hlavní jídlo. Dělám ji hodně často, protože je jednoduchá. V podstatě naházíte do vývaru část ingrediencí a po chvilce vaření tam naházíte druhou část a je hotovo 🙂

Pro 2 osoby:
500 ml kuřecího vývaru
2 kafrové listy
1 stvol citrónové trávy
1 lžíce galanganu, pokrájeného na julienne
1 lžíce zázvoru, pokrájeného na julienne
2 kuřecí prsa
rybí omáčka
limetová šťáva
200 ml kokosového mléka
červené chilli papričky na kolečka,
lístky koriandru a thajské bazalky
jarní cibulka
100 g hlívy ústřičné, nakrájené na proužky
100 g hub shitake, jen hlavičky nakrájené na proužky

Do hrnce nalijeme vývar, přidáme kafírové listy, citrónovou trávu, galangal, zázvor a kuřecí prsa. Vaříme na mírném ohni, dokud maso není měkké, cca 25 – 30 minut by mělo stačit. Kuře vyjmeme a uložíme stranou.
Vývar přecedíme a dáme znovu vařit  na střední oheň. Přidáme kokosové mléko, houby a ochutíme rybí omáčkou a limetovou šťávou. Rybí omáčky se nebojte, dejte několik lžic cca 5- 6 lžic i více. Polévka má být slaná i kyselá a rybí omáčka nám zde nahrazuje sůl. Sůl zde vůbec nepoužívejte. Vývar sejmeme z ohně a dochutíme jarní cibulkou, chilli papričkou a bylinkami.
Servírujeme s nakrájeným kuřecím masem, popř. také s nudlemi.
Tip: Někdy se mi zdají kuřecí prsa po uvaření suchá, tak se mi vyplatilo před vařením je nakrájet na plátky, a marinovat je v 1 -2 lžících rybí omáčky a trošce strouhaného zázvoru, cca 30 minut. Jediná nevýhoda je, že maso musím po scezení vývaru ze síta vybírat, ale prsa jsou mnohem křehčí a nejsou vysušená. 
Pokud nemám po ruce čerstvou chilli papričku, pak polévku nakonec mírně posypu chilli vločkami.