Na dovolené v Japonsku jsme se seznámili s tímto skvělým a jednoduchým receptem na lososa marinovaného v teriyaki. Každé ráno jsme ho měli k snídani spolu s bílou japonskou rýží a miskou polévky miso. Od té doby dělám tento recept minimálně 1 x týdně, protože je skvělý, rychlý a chutná i dětem. Lososa podávám s bílou japonskou rýží (u nás je známá jako rýže na sushi), která je nejjednodušší a nejchutnější uvařená v kvalitním rýžovaru. Japonskou rýži u nás neseženete, protože Japonci rýži nevyvážejí. Nejčastěji je k dostání italská nebo portugalská rýže na sushi. Já jsem si oblíbila rýži kalifornskou, kterou kupuji v Makru ve větším balení.
Pro 2 osoby:
200 g lososa
1 vrchovatá lžíce hnědého třtinového cukru
2 lžíce saké
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce mirinu (sladké rýžové víno)
Troubu rozpálím na 180°C. Lososa rozdělím na menší porce cca po 50g. Plech vyložím papírem na pečení a na něj položím lososa kůží dolů a peču cca 18 minut. Mezitím vložím ostatní suroviny na pánev, kterou zahřeju minutu před dopečením lososa. Jakmile je losos upečený, přenesu jej do horké směsi (tentokrát je kůže nahoře, tak aby bylo ponořené maso) a nechám zkaramelizovat. Neustále pohybuji pánví a kontroluji, aby se karamel nepřipálil. Tekutina se nemá zcela vypařit, jen má zhoustnout do hustší konzistence, trvá to cca 2 až 3 minuty a je hotovo…